Jövőre a válság előtti mennyiségben égetjük majd az olajat
Jövőre a válság előtti mennyiségben égetjük majd az olajat

A világ olajkereslete 2022 végére eléri a krízis előtti szintet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken publikált legfrissebb prognózisa alapján.

A világ olajfelhasználása a 2020-as napi 8,6 millió hordós rekordnagyságú csökkenés után az idén napi 5,4 millió hordóval, jövőre pedig napi 3,1 millió hordóval emelkedik az IEA számításai szerint.

Ezzel 2022-re éves átlagban elérjük a napi 99,5 millió hordót. Ez még némileg a válság előtti szint alatt van, a jövő év végére prognosztizált 100,6 millió hordó azonban már meghaladja azt.

Az IEA jelentése hangsúlyozza, hogy az OPEC+ piaci kartellnek meg kell emelnie majd a termelését ahhoz, hogy a kínálat növekedése lépést tudjon tartani a kereslet növekedésével. Ez nem jelenthet problémát az OPEC és a vele szövetséges nagyobb olajtermelők informális együttműködés számára, mivel a jelenleg ki nem használt termelési kapacitásuknak mindössze húsz százalékát kell igénybe venniük hozzá.

Az OPEC és a vele együttműködő nagyobb olajtermelők 23 tagot számláló informális szervezete, az OPEC+ az árak stabilizálása érdekében önkéntes termeléskorlátozással egyensúlyozta ki a koronavírus-válság miatt visszaesett globális olajkeresletet.

Az együttműködés a gazdasági fellendülés lendületét követve az elmúlt hónapokban már megkezdte termelésének fokozatos növelését. A világpiaci olajárak jelenleg már több éves csúcsnál járnak.

Épp a napokban hívta fel a figyelmet António Guterres ENSZ főtitkár arra, hogy a fejlett országok által a válság során a fosszilis iparágak támogatására fordított összegek mintegy 40 milliárd dollárral haladják meg a megújulók számára biztosított forrásokat. Ez azért jelent óriási problémát, mert a fosszilisek jelenlegi felhasználási szintje mellett teljesen esélytelenek vagyunk arra, hogy elérjük a párizsi klímacélokat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon