Kemény szavakkal ostorozza a fejlett országokat az ENSZ főtitkár
Kemény szavakkal ostorozza a fejlett országokat az ENSZ főtitkár

António Guterres még a G7 csúcstalálkozó előtt fejtette ki véleményét. Szerinte a jómódú országok megbocsáthatatlan módon elszalasztották a pandémia adta lehetőséget a gazdasági átállásra.

A főtitkár aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a leggazdagabb nemzetek a világjárvány kitörése óta dollármilliárdokat pumpáltak a fosszilis szektorba, többet mint a tiszta energiába.

Egy nemrégiben készült elemzésből például az derült ki, hogy a Hetek (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Olaszország, Franciaország, Németország és Japán) 189 milliárd dollárral támogatták az olaj-, szén- és gázipart, miközben a megújulókra közel 40 milliárddal kevesebbet fordítottak.

Több mint csalódott vagyok és aggódom a következmények miatt. (…) Még van időnk, de a küszöbön vagyunk.

–mondta a főtitkár

Guterres szerint a korábbi trendek fenntartása helyett a trendek megfordításán kellene dolgoznunk. Ahogy mondta, mára egyértelművé vált, hogy közelítünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. Ennek megfelelően többek közt meg kell szüntetni a fosszilisek támogatását.

Az Egyesült Királyságban jelenleg is zajló G7-csúcson a főtitkár legfőbb célja az, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságának hangsúlyozása mellett rávegye a fejlett országokat arra, hogy a párizsi megállapodás részeként a fejlődő országoknak ígért 100 milliárd dollárt csoportosítsák végre át a rászoruló országoknak.

Ezen összegek nélkül a szegényebb országokban szinte lehetetlen lesz hatékonyan kezelni a klímaválságot és annak hatásait, melyek ezekben az országokban már ma is hatalmas terhet jelentenek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(The Guardian) Borítókép: flickr.com/imo-un/

search icon