Kanada üvegházhatású gázkibocsátása 9%-kal csökkent a járvány alatt
Kanada üvegházhatású gázkibocsátása 9%-kal csökkent a járvány alatt

Csütörtökön nyújtotta be friss klímaügyi jelentését Kanada az ENSZ-nek. Ebből kiderül, hogy a járványos 2020-as évben 66 megatonnával csökkent az üvegházgázok kibocsátása. Steven Guilbeault kanadai környezetvédelmi miniszter szerint ez nagyjából azzal egyenértékű csökkenés, mintha 20 millió autót kivontak volna a forgalomból.

A járvány miatt lezárások miatt a világ többi részén is komoly csökkenésekről számoltak be korábban, azóta pedig a visszapattanásnak nevezett jelenség nyomán szinte mindenütt újra növekedésnek indult a kibocsátás. Ezzel együtt Guilbeault szerint a jelentésben „a haladás valódi jelei” is megjelentek.

Ez pedig már azoknak a terveknek tudható be, melyek radikálisan csökkentenék az észak-amerikai ország kibocsátását már a közeljövőben. Justin Trudeau miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 40-45%-kal csökkentik a kibocsátást a 2005-ös szinthez képest.

Ehhez kapcsolódóan márciusban ismertettek egy átfogó kibocsátáscsökkentési tervet. Ennek keretében több mint 9 milliárd kanadai dollárt fordítanának az éghajlati célok elérésére.

A jelentés egyébként többek között arra is kitér, hogy a széntüzelésű erőművek fokozatos kivezetésének máris vannak pozitív hatásai. Guilbeault szerint az ország jó úton halad afelé, hogy 2025-re az olaj- és gázágazatból származó metán kibocsátását legalább 40%-kal csökkentse a 2012-es szinthez képest. (Reuters)

search icon