Kapszulás kávé hulladék nélkül? – Megoldás a kávégolyó!
Kapszulás kávé hulladék nélkül? – Megoldás a kávégolyó!

Sokunk számára egy csésze gőzölgő kávé a napi rutin elengedhetetlen része. A kávégépekhez használt alumínium és műanyag kapszulák azonban a környezeti hulladék egyik legkárosabb forrásai lehetnek.

A svájci Migros vállalat környezetbarát alternatívát dobott piacra, az őrölt kávéból készített „kávégolyókat”, amelyek egy kapszulás kávéfőzőhöz hasonló gépben oldódnak fel. A kávégömbök megalkotója szerint ez a termék jelenti a kávéfogyasztás jövőjét, a műanyag kapszulás rendszerek idővel kivonulnak majd a piacról.

Az ok egyszerű: A „kávégolyó” megoldja a kapszulás hulladék problémáját, és ugyanolyan jó íze van, mint a hagyományos kapszulás kávénak. Az átállás azonban időbe telik, nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni.

Hogyan is működnek a kávégolyók?

A kávégolyókat egy ultravékony, komposztálható külső réteg tartja össze, ez a réteg azonban nem oldódik fel, hanem a kávézaccal együtt kivonásra kerül. A gömböket egy speciális kávégépbe kell betölteni, amely, bár az ismert kapszulás gépekhez hasonló alapelvek alapján működik, teljesen más rendszer. A gömbök különböző méretűek, és egyenként 40 és 110 milliliter közötti kávé előállítására alkalmasak.

Milyen károsak a környezetre nézve a normál kávékapszulák?

Világszerte percenként nagyjából 39 000 darab kávékapszulát gyártanak, ebből a mennyiségből 29 000 darab a szemétlerakóban végzi, az általában műanyagból vagy alumíniumból készült csomagolás pedig 500 év alatt bomlik le. A vezető márkák kifejlesztettek néhány újrahasznosítható alternatívát, de ezek közül sok még mindig a normál hulladékkal együtt kerül a szemétbe, mivel az újrahasznosítási lehetőségek nem könnyen elérhetőek.

(Forrás: Euronews)

search icon