Kávézz és reggelizz növények ölelésében

Kávézz és reggelizz növények ölelésében
Kávézz és reggelizz növények ölelésében

Egy nagyon hosszú és nehéz hét után múlt hét pénteken bringára pattantam, és ellátogattam városunk egyik leghibridebb kávézójába, a Pesti Palántába. Ez a hely minioázis a Városliget közelében. Miután elfogyasztottad a vegán reggelidet vagy uzsonnádat, megittad a specialty kávédat, még egy kis csodanövényt is hazavihetsz magaddal. A valaha postai csomagelosztópontként üzemelő, üvegtetős hely olyan, mint egy dzsungel vagy egy vidéken üzemelő üvegház. 
Interjú Vajda Viktorral, a Pesti Palánta kávézó társalapítójával.

A beltér inkább hasonlít üvegházra, mintsem kávéházra.
Fotó: Pauer Kriszta

Amikor belépek a kávézóba, Vajda Viktor és kutyája szeretettel fogad. Megköszönöm, hogy elfogadta a felkérést az interjúra, mire ő is köszönetét fejezi ki, mert a jelenlegi nehéz helyzetben minden megjelenési lehetőségnek örül.

Hogyan indult a Pesti Palánta?

Murguly Petivel, gyerekkori legjobb barátommal álmodtuk meg, aztán eszméletlen sok munkával meg is valósítottuk. Mindkettőnknek nagy álma volt, hogy egyszer egy kávézót nyisson. Mivel a növények és a természet szeretete is meghatározó az életünkben, nem volt kérdéses, hogy valami egyedit szeretnénk létrehozni. Megosztottam az ötletem Petivel: milyen jó volna, ha a kávézónk egyben növények otthona lenne. Egyikünk sem vendéglátós, nem tudunk sütni-főzni profi szinten. Úgy gondoltuk, hogy egy alap menüsor indulásnak elég lesz, aztán szépen tovább finomult a koncepciónk. 

Murguly Péter és Vajda Viktor, a két tulaj
Fotó: nosalty.hu

Mindig imádtad a növényeket…

Imádom a természetet. Hobbi lakáskertészként komoly növényállományt alakítottam ki, illetve több éve vegán vagyok.

A kávézóban milyen növényeket találhatunk?

Szobanövények kertészének lenni több annál, minthogy néhány fikuszt és futókát bepakolunk a helyiség üres sarkaiba. Velük kelünk és fekszünk, beszélünk hozzájuk, öntözzük őket, de mindegyikről másként gondoskodunk, amit úgy hálálnak meg, hogy folyamatosan friss hajtásokat hoznak. Leveleik napról napra nagyobbak, és körbeölelik az egész szobát.

A kávézóban trópusi szobanövényt, fikuszt, begóniát, zöldikét, nyíllevelet, filodendront és monsterát is be lehet szerezni.

Hogyan ápoljátok itt bent a növényeket?

Ha jól tudom, két kezetekkel alakítottátok ki a kávézót…

Igen, a kávézó minden egyes részletét mi barkácsoltuk.

A Pesti Palánta a Facebook-oldalán növényápolási tippeket is megoszt.
Fotó: nosalty.hu

Hogyan fogadták a vendégek, hogy csak vegán ételeket szolgáltok fel?

Imádják. (nevet) Panasz sohasem volt még a kínálatra. Nagyon odafigyelünk az ételek minőségére, ízére. Nem szeretnék nagy szavakat mondani, de nagyon ritka az olyan eset, amikor marad bármilyen kis maradék is a tányéron. Minden alapanyagunk magyar termelőtől származik, legfontosabb számunkra a környezettudatosság. Mindent szelektíven gyűjtünk, és törekszünk arra, hogy fenntarthatóbbá varázsoljuk a környezetünket. Ez volt az eredeti célunk, és ez ma is.

Kiemelt kép: Pesti Palánta

search icon