Kerékpáros alagúttal csökkentik a kibocsátást Norvégiában
Kerékpáros alagúttal csökkentik a kibocsátást Norvégiában

A norvégiai Bergenben megnyílt a világ leghosszabb gyalogos- és kerékpáros alagútja.  A 2,9 km hosszú alagutat április 15-én futó- és kerékpárversennyel nyitották meg a nagyközönség előtt. Kerékpárral körülbelül 10 percig, gyalogosan pedig 30-45 percig tart az átkelés.

A Fyllingsdalstunnelen néven ismert alagút a délnyugat-norvégiai város Løvstakken hegyén vág át, összekötve Fyllingsdalen és Mindemyren lakónegyedeit. A kerékpárosok a meglévő útvonalakon továbbhaladhatnak Bergen központjába. Az alagút egy államilag támogatott környezetvédelmi program keretében épült, amelynek célja, hogy minél több ember válassza a kerékpározást és a gyaloglást az autózás helyett. Ez nem csak a város forgalmának csökkentéséhez járulhatna hozzá, hanem a bolygót fűtő károsanyag-kibocsátás és az egészségre káros környezetszennyezés csökkentéséhez is.

A novemberben megnyitott új kisvasútvonallal párhuzamosan futó alagút egyben a vonaton utazók menekülési útvonala is. Az alagutat művészeti alkotások és installációk is szegélyezik, emellett állandó, 7 Celsius-fokos hőmérsékleten tartják majd, ami a hidegebb napokon vonzó edzésútvonallá teszi a futók számára.

Nem ez az első környezetvédelmi kezdeményezés Vestland megyében, az országrész élen jár az elektromos járművek használatában és infrastruktúrájában. Bergen a közelmúltban adott otthont a One Ocean Week rendezvénynek is, amelyen politikusok, kutatók, vállalkozók és ifjúsági aktivisták gyűltek össze, hogy kiálljanak a világ óceánjainak fenntarthatósága mellett.

(Forrás: Euronews, kiemelt kép: Iver Daaland Åse / Bybanen Utbygging)

search icon