Kezdődik a szarvasbőgés!
Kezdődik a szarvasbőgés!

Augusztus végén, szeptember elején indul a gímszarvasok párzási időszaka, mely időjárástól és földrajzi helytől függően nagyjából az első őszi hónap végéig tart. Ilyenkor a szokásosnál nagyobb nyugalmat kell biztosítani az állatoknak, így az állami erdőgazdaságok jelentős részében időben korlátozottan lehet csak kirándulni, túrázni, cserében viszont sok tematikus program várja az érdeklődőket.

A szarvasbőgés a szarvasbikák jellegzetes hangja, mellyel egyrészt a nőstényeket terelik a bikák, másrészt a terület többi hím állatának jelzik, hogy ki az úr a háznál.

A nőstényekért való versengés első fázisa a bőgés, melyből már sok mindent megtudhatnak egymásról a hímek. Ha ez nem elegendő, akkor agancsuk fitogtatásával próbálják jobb belátásra győzni a másikat. Amennyiben még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás.

A bőgés általában éjszaka zajlik, de néha nappal is hallatják hangjukat a hímek. Érdemes figyelnünk az erdőgazdaságok és a vadgazdaságok programjait, mert ilyenkor gyakran tartanak vezetett túrákat, ahol a részleges erdőlátogatási tilalomtól függetlenül élvezhetjük a szarvasok énekét.

search icon