Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban
Megkezdődtek a kifizetések a Napenergia Plusz Programban

A kormány a népszerű pályázat útján 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében.

A zöldenergia termelésére és tárolására ösztönző felhívás újabb szakaszába lépett, megtörténtek az első utalások. A legfrissebb adatok szerint már mintegy 11 ezer háztartásnak ítéltek meg összesen több mint 45 milliárd forint támogatást – számol be róla az MTI az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleménye alapján.

A jövő a zöldenergiáé – szögezte le a közleményben az EM. Hozzátették, Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. Tavaly a világon Magyarországon volt a harmadik legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a családok fejlesztéseihez. A napelem és energiatároló egyidejű beszerzésével a háztartások önellátási képessége erősödik, áramszámlájuk csökken. A tiszta forrásból megtermelt zöldenergia saját célú, helyi felhasználása érdemben mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését is. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

A pályázati folyamat a családok számára a lakossági előregisztrációval január közepén vette kezdetét. Február végére megszülettek az első támogatói döntések. Május közepével pedig megindultak a kifizetések is. A nyertesek az elszámolható beruházási költségek kétharmadát kaphatják meg vissza nem térítendő támogatásként. A több mint 18 ezer beérkezett kérelemből május 16. reggelig 11.803 esetében döntöttek összesen 45,3 milliárd forint odaítéléséről. Az átlagos támogatási igény négymillió forint körül alakul, így az eredetileg kalkulált 15 ezernél több család részesülhet állami hozzájárulásban – ismertette az EM.

A hazai összes napelemes beépített teljesítmény a saját célra termelő erőművekkel együtt idén februárban túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv így már e kapacitás kétszeresével, 12.000 megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján e célszám nagy biztonsággal teljesíthető. A Napenergia Plusz Program előkészületben lévő folytatásában a napelemes rendszereket tíz évnél régebben üzemeltető családok kaphatnak majd támogatást energiatároló beszerzéséhez.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is kiemelten foglalkozott.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon