Klímaváltozás nélkül 400 évet kellene várni a következő ilyen aszályra
Klímaváltozás nélkül 400 évet kellene várni a következő ilyen aszályra

De sajnos a klímaváltozás itt van: a tudósok szerint az idei nyáron tapasztalt aszály bekövetkezte 20-szor valószínűbb a felmelegedés miatt. Ez is lehet azonban még rosszabb, ha a fosszilis tüzelőanyagok égetése nem szűnik meg mihamarabb.

A nemzetközi kutatócsoport által végzett kutatásból az is kiderül, hogy a mai körülmények között 20 évente várható hasonlóan pusztító aszály. Az idei nyarat meghatározó hőhullámokkal kapcsolatban arra jutottak, hogy a globális felmelegedés nélkül „gyakorlatilag lehetetlen” lett volna ilyen forró nyár kialakulása.

A kutatás adatai szerint a legsúlyosabb aszály Közép- és Nyugat-Európában volt, ahol 1950-ig visszanyúló adatsorok elemezve nem találtak az ideinél szárazabb nyarat. A teljes északi féltekét tekintve csak egyszer, 2012-ben volt szárazabb a nyár. A kutatás elsősorban a talajnedvességre fókuszált, ahol a legfontosabb a felső egy méteres réteg nedvességtartalma: a növények jelentős része itt veszi fel a vizet.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével fokozatosan fel kell hagynunk, ha meg akarjuk [akadályozni] a gyakoribb és intenzívebb aszályokat.

– mondta Sonia Seneviratne professzor, a svájci ETH Zürich munkatársa, az kutatócsoport tagja

Azt is kiemelik, hogy az elemzés számos bizonytalan tényezőt hordoz magában, de a tanulmányban szereplő becslések konzervatívak: az emberi tevékenység valós hatása valószínűleg még ennél is nagyobb. (The Guardian)

search icon