Klímaváltozás szak indul egy új-zélandi egyetemen
Klímaváltozás szak indul egy új-zélandi egyetemen

Az új-zélandi Hamiltonban található Waikato Egyetem a világon elsőként indít a klímaváltozás problémáival és a klímavédelemmel foglalkozó képzést. Az interdiszciplináris keretek között működő alapszak 2022-ben indul majd.

A Waikato Egyetemen régóta zajlanak klímaváltozással, éghajlattal kapcsolatos kutatások. Ezek nyomán az egyetem felismerte azt, hogy a klímavédelem kérdésköre teljes egészében semelyik tudományterület határmezsgyéin belül nem ragadható meg, ezért döntöttek az új szak elindításáról.

Az egyetem célja olyan szakemberek képzése, akik a jövőben vezető szerepet tölthetnek be az éghajlatváltozás okozta problémák leküzdésében, írja az idw-online.de cikke alapján az elobolygonk.hu.

A szak indulása kapcsán az egyetem dékánja, Margaret Barbour arról beszélt, hogy miközben Új-Zéland és a világ a 2050-re kitűzött klímasemlegesség elérésén dolgozik, a jövőnk azon múlik, hogy sikerrel alkalmazkodunk-e a kibocsátás csökkentésével és a klímaváltozással járó kihívásokhoz.

Az egyetem szerint a „világszinten egyedülálló” alapszakon a természettudományos ismeretek a gazdaság- és társadalomtudományok kérdésfelvetéseivel összekapcsolva jelennek meg.

Ezen a ponton persze meg kell jegyezni, hogy ha nem is alapszak, de ehhez nagyon hasonló mesterszak Magyarországon több mint 10 éve van már. Az ELTE humánökológia mesterszaka viszont nem áll meg a klímaváltozásnál, hiszen „az általunk okozott és minket is sújtó ökológiai válságnak az éghajlatváltozás nem az egyetlen eleme.” A humánökológia mesterképzés szakigazgatójával, Takács-Sánta Andrással készült interjúnk az alábbi linken olvasható.

Az új-zélandi egyetem dékánja szerint a klímaváltozás szak jövőbeli diplomásai a természettudományok, a társadalomtudományok és a menedzsment területén megszerzett tudással és a kritikus gondolkodás képességével felvértezve vezető szerepet játszhatnak a klímavédelmet szolgáló megoldások megvalósításában.

search icon