Utánajártunk, tényleg léteznek! Környezetbarát fogkrémek
Utánajártunk, tényleg léteznek! Környezetbarát fogkrémek

Ha már kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb környezetbarát fogkefét, akkor a fogkrémválasztáskor is érdemes figyelembe venni néhány zöld szempontot.

Amennyiben kedveljük a hagyományos fogkrém nyújtotta megszokott élményt, és nehezen váltunk alternatív megoldásokra, ebben az esetben az alábbi kritériumok alapján válasszunk magunknak tubusos fogkrémet!

  • Maga a fogkrém tubusa legyen extra csomagolásoktól mentes! A fogkrémet ne tegye a gyártó plusz papírdobozba, hiszen ezt szinte azonnal a szemetesbe dobjuk. A megnyerő és vonzó csomagolás mondhatni teljesen felesleges, mivel a dobozon feltüntetett összes lényeges információ legtöbb esetben a tubuson is megtalálható.
  • Ezen túlmenően fontos megemlíteni még egy lényeges tényezőt, a fuvarkörök számát. Azáltal, hogy dobozolva vannak a tubusok, sokkal több helyet foglalnak szállításkor. Mivel több helyet foglalnak, összességében sokkal több szállító járműre van szükség. Több szállító jármű pedig több üvegházhatású gáz kibocsátásával jár.
környezetbarát fogkrém
Egy kínai tervezőpáros készítette el a SavaPaste innovatív fogkrémcsomagolást.
A fogkrém csomagolásán is múlik a fuvarkörök száma.
Forrás: www.toxel.com

Keressük az újrahasznosítható fogkrémtubusokat!

Ha kiválasztottuk azt a fogkrémet, amelyik nincs külön papírdobozba téve, akkor olvassuk el, milyen szám szerepel a Möbius-szalagon!

  • A fogkrém tubusa készüljön újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagból!
    A következő számokkal jelölt fogkrémtubusok újrafeldolgozhatóak, mivel ehhez létezik a megfelelő technológia: (1) PET: polietilén-tereftalát, (2) HD-PE: nagy sűrűségű polietilén, (4) LD-PE: kis sűrűségű polietilén, (5) PP: polipropilén. Az újrafeldolgozható fogkrémtubusokat egyébként leggyakrabban HD-PE (2) jelzésű műanyagból készítik, de vannak olyan fogkrémek is, melyek tubusa élelmiszeripari tisztaságú műanyag újrafelhasználásával készült. Fontos megemlíteni, hogy egy márkán belül is változhat egy-egy terméktípus esetén a tubus anyagának összetétele. Ezért sajnos a márkahűség nem biztosíték arra, hogy mindegyik tubus újrahasznosítható. A kiürült tubusokat pedig félbevágva érdemes kimosni, majd a gyűjtőbe helyezni.

Számít, hogy mi zajlik a háttérben

Szánjunk időt arra, hogy utánaolvassunk néhány márkának! Válasszunk olyan tubusos fogkrémet, amelynek a gyártója közvetlenül is tesz környezetünk védelméért, és fontos társadalmi szerepet is vállal!

Ha követjük a fent felsorolt lépéseket, akkor az már csak extra jutalom, hogy saját egészségünk miatt sem kell majd aggódnunk. Ezek a környezettudatos fogkrémek ugyanis valamivel drágábbak ugyan, mint hagyományos társaik, de ez azért van, mert jó minőségű, természetes összetevőkből készülnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés


Miből választhatunk még?

Szerencsére abban az esetben is van miből választani, ha nyitottak vagyunk a hagyományoshoz kevésbé hasonlító környezetbarát fogkrémalternatívákra. Könnyedén beszerezhető a fogtabletta, a fogpor, a fogpaszta és a fogszappan is.

A fogtablettát nem kell lenyelni

Vegyünk a szánkba egy fogtablettát, rágjuk szét, miközben egyenlő arányban eloszlatjuk a nyelvünkkel. A szétrágást követően fogkrémhez hasonló tulajdonságú lesz. Ha szétolvadt a szánkban, akkor a megszokott, alapos technikával mossunk fogat. Ahány márka, annyi fogtablettatípus létezik. Egyik hamar oldódik, másik kicsit darabosabban. Bátran kísérletezzünk, hogy megtaláljuk a kedvencünket!

Fogaink épsége érdekében javasolt olyan fogtablettát beszerezni, amelyben fluorid is található. Ilyen például a Ben and Anna és a Hydrophil.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés

A fogtablettához egészen hasonló élmény a fogpor használata. Szórjuk a nedves fogkefénkre kellő mennyiséget a fogporból, majd mossunk alaposan fogat! Legtöbb esetben ezek a legsósabb ízű fogápolók.

A fogpaszta emlékeztet legjobban a hagyományos fogkrémekkel történő fogmosáshoz, azonban vigyázni kell, mert gyakran nagyon olajos az összetételük, ezért egyesek számára nem nyújtják a megszokott üdítő és tiszta érzést.

környezetbarát fogkrém
fogpaszta
Aktív szenes természetes fogpaszta
Fotó: Mester Emese

A fogszappan valóban habzik

Nedves fogkefével, körkörös mozdulatokkal tudunk felvenni a fogszappanból a fogmosáshoz. A műveletet leginkább a szilárd samponnal történő mosakodáshoz lehet hasonlítani. Azonban arra ügyelni kell, hogy nem szerencsés több személynek ugyanazt a fogszappant használnia.

A szódabikarbóna nem károsítja a fogzománcot?

Önmagában a háztartási szódabikarbónával történő fogmosás nem javasolt. A szódabikarbóna rengeteg környezettudatos fogápolóban megtalálható, azonban megfelelő arányban, más adalékokkal keverve. Megnyugodhatunk, hiszen a környezettudatosságukról ismert márkák nagy figyelmet fordítanak arra, hogy gondosan összeválogassák az egészségünket nem károsító alapanyagokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

𝐸𝑀𝐸𝒮𝐸 | dental hygienist (@tudatosszajapolas) által megosztott bejegyzés

Szerencsére az összes felsorolt alternatíva környezetbarát (és visszaváltható) csomagolásban található meg a boltok polcain. A fogporokat és a fogtablettákat beszerezheted teljesen csomagolásmentesen is. Azonban a legtöbb változat fluoridmentes, ezért javasolt a napi két fogmosás közül ezeket csak az egyik alkalommal használni. A másik fogmosás lehetőleg fluoridtartalmú készítménnyel történjen!

Abban az esetben, ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy melyik környezetbarát fogápoló válna be leginkább, van lehetőség ezek tesztelésére, kóstolására a Tudatos Szájápolás Workshop keretein belül. Így biztosan nem esünk abba a hibába, hogy csak otthon derül ki, hogy nem felel meg az ízlésünknek a megvásárolt fogápoló.

Kiemelt kép: Mester Emese

search icon