Kötelező lesz napelemet telepíteni az új lakásoknál
Kötelező lesz napelemet telepíteni az új lakásoknál

Tokióban 2025-től minden újonnan épült ház tetejére kötelező lesz napelemeket telepíteni a városi közgyűlés új rendelete szerint. A változtatástól azt remélik, hogy csökkenti majd a háztartások szén-dioxid-kibocsátását.

A világ ötödik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító Japán az EU-hoz hasonlóan az évszázad közepére érné el a szén-dioxid-semlegességet, azonban még több szempontból is kérdéses, hogy ez meg tud-e valósulni. Az ország nagymértékben támaszkodik a széntüzelésű hőenergiára, miután a 2011-es fukusimai katasztrófa következtében atomreaktorainak többségét leállította.

A főváros tanácsának friss döntése remélhetőleg közelebb viszi az országot a 2050-es célhoz, az átalakulásnak pedig bőven van tere is: Yuriko Koike tokiói kormányzó szerint a városban a napelemek telepítésére alkalmas épületek mindössze 4%-a rendelkezik jelenleg napelemekkel. A fővárosi vezetés célja, hogy 2030-ra a 2000-es szinthez képest a felére csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ahogy egy helyi politikus a döntés kapcsán megjegyezte, a „klímaválság mellett egy elhúzódó orosz-ukrán háború miatti energiaválsággal is szembe kell néznünk. Nincs vesztegetni való időnk.”

A fukusimai katasztrófa miatt leállított atomerőművek újraindítása egyébként napirenden van Japánban, sőt újgenerációs reaktorok fejlesztését is tervezik. Mint azt korábban írtuk, a szigetországnak különösen nagy szüksége lehet az atomenergiára, mivel villamosenergia-hálózata nincs összeköttetésben a szomszédos országokkal, és a hazai fosszilis erőműveinek termelését sem tudja növelni. (Reuters)

search icon