Lengyelországban indítja az EBRD az autóipari akkumulátor-újrahasznosítást
Lengyelországban indítja az EBRD az autóipari akkumulátor-újrahasznosítást

Az Európai Unió szén-dioxid-mentes és autonóm gazdaságra vonatkozó céljai elérése érdekében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az EIT InnoEnergy együttműködésével elindul a közép-kelet-európai EV-akkumulátorok újrahasznosításához szükséges befektetési környezet megteremtése, kezdetben Lengyelországra összpontosítva. Ezzel lefektetik a megfelelő ökoszisztéma alapjait, és végső soron növelik a másodlagos nyersanyagok felhasználását az akkumulátorgyártásban.

Mindkét szereplő óriási tapasztalattal rendelkezik az elektromosjármű-akkumulátorok területén. Az elmúlt években az EBRD számos beruházást hajtott végre a közép-európai gyártásában, és erős hálózatokat épített ki, az EIT InnoEnergy pedig az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA250) vezetőjeként támogatta a cleantech és az akkumulátorok ágazatában működő innovatív vállalatokat, és létrehozta az EBA Akadémiát, amely a jövő munkavállalóit képzi a terület számára.

Az együttműködés célja, hogy azonosítsák az akkumulátorok újrahasznosítását gátló piaci akadályokat Lengyelországban, valamint hogy kezeljék a technológiai és szabályozási problémákat, segítve ezzel a megfelelő piactér kialakítását, egy tudásközpont létrehozását, illetve végső soron a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés támogatását. Az EU akkumulátoriparának növekedéséhez szükséges munkaerő képzésére, továbbképzésére és átképzésére szakosodott EBA Akadémia jelenlegi eredményei kulcsfontosságúak lesznek az újrahasznosítási folyamatban.

Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója szerint Lengyelországban várhatóan 2030-ra több mint egymillió elektromos jármű fog közlekedni, és az ország az európai piacok egyik fő akkumulátorbeszállítója lesz. A fejlődés szempontjából azonban jelentős kihívást jelent majd az akkumulátor-alkatrészek rendelkezésre állásas.

Bár bizonyos új technológiák csökkenthetik ezt az arányt, az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság erősítése kritikus fontossággal bír abban, hogy a kínálat kielégíthesse a keresletet és biztosítsa az EU stratégiai autonómiáját ebben az ágazatban is

– fogalmazott Wasilewski.

Gianpiero Nacci, az EBRD fenntartható üzleti és infrastrukturális, éghajlatstratégiai és végrehajtási igazgatója úgy vélekedett, hogy az akkumulátorok másodlagos nyersanyagpiacainak fejlesztése kulcsfontosságú lesz az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású járművekre való átállás felgyorsítása szempontjából. Ez lehetővé teszi az anyagok Európában való, és az e-hulladékból történő előállítását is annak érdekében, hogy a körforgásos gazdaság mindenki számára – a állampolgároktól a befektetőkig – jelentős előnyökkel bírjon. 

(Forrás: Digital Hungary)

search icon