
Az egészséges, és egyben fenntartható étkezés alapja a szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Az év nagy részében ez nem jelent gondot, hiszen könnyen találhatunk friss, hazai terméseket a boltok polcain. A téli időszakban viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet, a standok megtelnek import zöldségekkel, gyümölcsökből pedig – jobb híján – a messzi földről érkező banán, valamint citrusfélék fogyasztása kerül előtérbe. Kevesek előtt ismeretes, de itthon is termesztenek már déligyümölcsöket, amelyek a téli időszakban elérhetők, és ízükben, beltartalmi értékeikben lepipálják külföldi vetélytársaikat. Most bemutatjuk őket és beszerzési helyeiket, hogy a hidegebb évszakban se kelljen lemondanunk az egészséges, hazai gyümölcsről!
Hazai kivi – a téli C-vitamin bomba
Mondhatnánk, a klímaváltozás nyertesei egyes mediterrán térségből származó gyümölcsök, amelyek az elmúlt években már hazánkban is sikerrel nevelhetők. A kivi azonban nem tartozik ebbe a körbe: a Dél-Kínából származó gyümölcs hazai termesztésének több évtizedes múltja van, és a kezdeti kudarcok után épp csak a megfelelő termőhelyet, ideális talajviszonyokat kellett megtalálni a sikeres honosításhoz. Már az 1980-as évek elején kísérleteztek vele állami gazdaságokban, ám a lapos, téli lehűlésekre hajlamos alföldi környezet nem kedvezett ennek a gyümölcsnek. Találkozhatunk viszont termő kiviültetvényekkel a Dunántúlon, Baranya-megyében, és az ország legnagyobb, egybefüggő ültetvényét pedig a zalai megyei Becsehelyen találhatjuk meg. Itt a 4 hektáros kiviültetvényen túl egyéb egzotikus gyümölcsökkel is kísérleteznek, mint a gránátalma, indián banán vagy a jujuba.
A kivi ráadásul igazi téli csemege: betakarítása októberben, novemberben veszi kezdetét, ám megfelelő körülmények között tárolva még áprilisban is fogyasztható. Magas C-vitamin tartalma miatt tökéletesen helyettesítheti az import mandarint, narancsot, és házikertekben is megterem. Neveléséhez támrendszer szükséges, valamint hím és nőivarú egyedek telepítése, de egy kis utánajárással könnyen termőre fordulhat növényünk, érdemes kísérletezni vele, ha egy kis egzotikumot csempésznénk a kertünkbe. Magyarországon a legelterjedtebb, és egyben legbiztonságosabban termeszthető a Hayward fajta, zöld színű kivi, de a különleges, sárga húsú kivire is rábukkanhatunk.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzá?
- a Becsehelyi kiviültetvény októberben és novemberben hirdet „szedd magad” akciókat. Ha erről lemaradtál, áruházláncokban még rábukkanhatsz a magyar kivire.
- Nagyvenyimen (Fejér megye) szintén „szedd magad, vedd magad” akciók keretein belül forgalmazzák a házi kivit október közepétől, a készlet erejéig. Január 25-én még elcsípheted itt az utolsó kivivásárt, ha beraktároznál télire.
- Győr-Moson-Sopron Megyében, Jobaházán Losonczi Gizella biokertész több mint 20 éve foglalkozik bio kivitermesztéssel; előre egyeztetett időpontban még szedhetünk magunknak.
Datolyaszilva
Kháki szilva, kaki gyümölcs, lótuszszilva, és még sok egyéb névvel illetik ezt az egzotikus gyümölcsöt, bár sem a szilvával, sem a datolyával nincs rokonságban. Pár évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték itthon ezt a Kelet-Ázsiából származó csemegét, napjainkra azonban már házi kiskertekben is találkozhatunk vele, és az ország több régiójában foglalkoznak a gyümölcs termesztésével. Egyes nemesített fajtái ellenállnak az enyhébb fagyoknak és hazai klímán is sikerrel nevelhetők; védett, déli fekvésű napos helyre ültetve a megfelelő gondoskodást édes, lédús terméssel jutalmazza. A datolyaszilva termése kiváló A-, C- és E-vitaminforrás, magas rosttartalmával segíti az emésztést, valamint ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag.
A datolyaszilva szintén kiváló téli csemege: ősszel érik be, októberben, novemberben még a fagyok előtt érdemes leszedni. Mivel utóérő gyümölcs, így a szürettel nem kell megvárni a teljes érést, majd pedig alacsony hőmérsékleten (kb. 8-10 fok) sokáig tárolható, és akár egész télen át fogyasztható.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzá?
- a Baranya megyei Bodán „szedd és vidd” akció keretein belül vásárolhatjuk meg a késő őszi időszakban, itt több fajta datolyaszilva termesztésével foglalkoznak. A település klímája, déli fekvése kiváltképp kedvező a gyümölcs számára.
- a Zala megyei Becsehelyen a kivi termesztés mellett 38 fajta datolyaszilva is terem.
- Jobaházán Losonczi Gizella biokertészetében szintén hozzájuthatunk ehhez a gyümölcshöz is.
Meyer citrom
Bár a magyar narancs (egyelőre még) nem jött össze, magyar citrom viszont igen is létezik! Az ország egyetlen hamisítatlan citromfarmjára Lajosmizsén bukkanhatunk rá: a Szőrös és Kisjuhász Kertészetben 6 éve foglalkoznak citromtermesztéssel. Évi több tonnát termelnek, amelyekhez helyben Szedd magad akciók keretein belül juthatunk hozzá novembertől kezdődően, vagy rendelhetünk is tőlük. Az általuk termesztett gyümölcs az úgynevezett meyer citrom: vékony héjú, nem túl savanyú, lédús fajta, valójában a mandarin-lime hibridje. Ráadásul ennek a citromnak a héját is bátran fogyaszthatod, ugyanis a termés semmilyen vegyszerrel nem érintkezik. Ez a magyar citrom tehát egy sokkal egészségesebb, ízletesebb alternatívája a külföldről „behurcolt” gyümölcsnek, és konyhai felhasználása is sokrétűbb. A citromfák a talajba ültetve, de fűthető fólia alatt teremnek, a kártevők ellen jótékony rovarok telepítésével védekeznek, a gyomlálást tyúkok, kacsák végzik.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzá?
Bár az idei utolsó szedd magad akcióról már lemaradtunk – ami pedig élménynek sem utolsó –, viszonteladóknál még rábukkanhatunk a magyar citromra, érdemes figyelni az áruházláncokban, bio- és csomagolásmentes boltok kínálatában. És ha ráakadunk, bátran beraktározhatunk belőle télire, hűtőben 1 hónapig is tárolható.
Kiemelt kép: canva