Az egĂ©szsĂ©ges, Ă©s egyben fenntarthatĂł Ă©tkezĂ©s alapja a szezonĂĄlis zöldsĂ©gek, gyĂŒmölcsök fogyasztĂĄsa. Az Ă©v nagy rĂ©szĂ©ben ez nem jelent gondot, hiszen könnyen talĂĄlhatunk friss, hazai termĂ©seket a boltok polcain. A tĂ©li idĆszakban viszont mĂĄr nem ilyen egyszerƱ a helyzet, a standok megtelnek import zöldsĂ©gekkel, gyĂŒmölcsökbĆl pedig – jobb hĂjĂĄn – a messzi földrĆl Ă©rkezĆ banĂĄn, valamint citrusfĂ©lĂ©k fogyasztĂĄsa kerĂŒl elĆtĂ©rbe. Kevesek elĆtt ismeretes, de itthon is termesztenek mĂĄr dĂ©ligyĂŒmölcsöket, amelyek a tĂ©li idĆszakban elĂ©rhetĆk, Ă©s ĂzĂŒkben, beltartalmi Ă©rtĂ©keikben lepipĂĄljĂĄk kĂŒlföldi vetĂ©lytĂĄrsaikat. Most bemutatjuk Ćket Ă©s beszerzĂ©si helyeiket, hogy a hidegebb Ă©vszakban se kelljen lemondanunk az egĂ©szsĂ©ges, hazai gyĂŒmölcsrĆl!
Hazai kivi â a tĂ©li C-vitamin bomba
MondhatnĂĄnk, a klĂmavĂĄltozĂĄs nyertesei egyes mediterrĂĄn tĂ©rsĂ©gbĆl szĂĄrmazĂł gyĂŒmölcsök, amelyek az elmĂșlt Ă©vekben mĂĄr hazĂĄnkban is sikerrel nevelhetĆk. A kivi azonban nem tartozik ebbe a körbe: a DĂ©l-KĂnĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł gyĂŒmölcs hazai termesztĂ©sĂ©nek több Ă©vtizedes mĂșltja van, Ă©s a kezdeti kudarcok utĂĄn Ă©pp csak a megfelelĆ termĆhelyet, ideĂĄlis talajviszonyokat kellett megtalĂĄlni a sikeres honosĂtĂĄshoz. MĂĄr az 1980-as Ă©vek elejĂ©n kĂsĂ©rleteztek vele ĂĄllami gazdasĂĄgokban, ĂĄm a lapos, tĂ©li lehƱlĂ©sekre hajlamos alföldi környezet nem kedvezett ennek a gyĂŒmölcsnek. TalĂĄlkozhatunk viszont termĆ kiviĂŒltetvĂ©nyekkel a DunĂĄntĂșlon, Baranya-megyĂ©ben, Ă©s az orszĂĄg legnagyobb, egybefĂŒggĆ ĂŒltetvĂ©nyĂ©t pedig a zalai megyei Becsehelyen talĂĄlhatjuk meg. Itt a 4 hektĂĄros kiviĂŒltetvĂ©nyen tĂșl egyĂ©b egzotikus gyĂŒmölcsökkel is kĂsĂ©rleteznek, mint a grĂĄnĂĄtalma, indiĂĄn banĂĄn vagy a jujuba.
A kivi rĂĄadĂĄsul igazi tĂ©li csemege: betakarĂtĂĄsa oktĂłberben, novemberben veszi kezdetĂ©t, ĂĄm megfelelĆ körĂŒlmĂ©nyek között tĂĄrolva mĂ©g ĂĄprilisban is fogyaszthatĂł. Magas C-vitamin tartalma miatt tökĂ©letesen helyettesĂtheti az import mandarint, narancsot, Ă©s hĂĄzikertekben is megterem. NevelĂ©sĂ©hez tĂĄmrendszer szĂŒksĂ©ges, valamint hĂm Ă©s nĆivarĂș egyedek telepĂtĂ©se, de egy kis utĂĄnajĂĄrĂĄssal könnyen termĆre fordulhat növĂ©nyĂŒnk, Ă©rdemes kĂsĂ©rletezni vele, ha egy kis egzotikumot csempĂ©sznĂ©nk a kertĂŒnkbe. MagyarorszĂĄgon a legelterjedtebb, Ă©s egyben legbiztonsĂĄgosabban termeszthetĆ a Hayward fajta, zöld szĂnƱ kivi, de a kĂŒlönleges, sĂĄrga hĂșsĂș kivire is rĂĄbukkanhatunk.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzĂĄ?
- a Becsehelyi kiviĂŒltetvĂ©ny oktĂłberben Ă©s novemberben hirdet âszedd magadâ akciĂłkat. Ha errĆl lemaradtĂĄl, ĂĄruhĂĄzlĂĄncokban mĂ©g rĂĄbukkanhatsz a magyar kivire.
- Nagyvenyimen (FejĂ©r megye) szintĂ©n âszedd magad, vedd magadâ akciĂłk keretein belĂŒl forgalmazzĂĄk a hĂĄzi kivit oktĂłber közepĂ©tĆl, a kĂ©szlet erejĂ©ig. JanuĂĄr 25-Ă©n mĂ©g elcsĂpheted itt az utolsĂł kivivĂĄsĂĄrt, ha beraktĂĄroznĂĄl tĂ©lire.
- GyĆr-Moson-Sopron MegyĂ©ben, JobahĂĄzĂĄn Losonczi Gizella biokertĂ©sz több mint 20 Ă©ve foglalkozik bio kivitermesztĂ©ssel; elĆre egyeztetett idĆpontban mĂ©g szedhetĂŒnk magunknak.
Datolyaszilva
KhĂĄki szilva, kaki gyĂŒmölcs, lĂłtuszszilva, Ă©s mĂ©g sok egyĂ©b nĂ©vvel illetik ezt az egzotikus gyĂŒmölcsöt, bĂĄr sem a szilvĂĄval, sem a datolyĂĄval nincs rokonsĂĄgban. PĂĄr Ă©vtizeddel ezelĆtt mĂ©g nem sokan ismertĂ©k itthon ezt a Kelet-ĂzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł csemegĂ©t, napjainkra azonban mĂĄr hĂĄzi kiskertekben is talĂĄlkozhatunk vele, Ă©s az orszĂĄg több rĂ©giĂłjĂĄban foglalkoznak a gyĂŒmölcs termesztĂ©sĂ©vel. Egyes nemesĂtett fajtĂĄi ellenĂĄllnak az enyhĂ©bb fagyoknak Ă©s hazai klĂmĂĄn is sikerrel nevelhetĆk; vĂ©dett, dĂ©li fekvĂ©sƱ napos helyre ĂŒltetve a megfelelĆ gondoskodĂĄst Ă©des, lĂ©dĂșs termĂ©ssel jutalmazza. A datolyaszilva termĂ©se kivĂĄlĂł A-, C- Ă©s E-vitaminforrĂĄs, magas rosttartalmĂĄval segĂti az emĂ©sztĂ©st, valamint ĂĄsvĂĄnyi anyagokban Ă©s nyomelemekben is gazdag.
A datolyaszilva szintĂ©n kivĂĄlĂł tĂ©li csemege: Ćsszel Ă©rik be, oktĂłberben, novemberben mĂ©g a fagyok elĆtt Ă©rdemes leszedni. Mivel utóérĆ gyĂŒmölcs, Ăgy a szĂŒrettel nem kell megvĂĄrni a teljes Ă©rĂ©st, majd pedig alacsony hĆmĂ©rsĂ©kleten (kb. 8-10 fok) sokĂĄig tĂĄrolhatĂł, Ă©s akĂĄr egĂ©sz tĂ©len ĂĄt fogyaszthatĂł.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzĂĄ?
- a Baranya megyei BodĂĄn âszedd Ă©s viddâ akciĂł keretein belĂŒl vĂĄsĂĄrolhatjuk meg a kĂ©sĆ Ćszi idĆszakban, itt több fajta datolyaszilva termesztĂ©sĂ©vel foglalkoznak. A telepĂŒlĂ©s klĂmĂĄja, dĂ©li fekvĂ©se kivĂĄltkĂ©pp kedvezĆ a gyĂŒmölcs szĂĄmĂĄra.
- a Zala megyei Becsehelyen a kivi termesztés mellett 38 fajta datolyaszilva is terem.
- JobahĂĄzĂĄn Losonczi Gizella biokertĂ©szetĂ©ben szintĂ©n hozzĂĄjuthatunk ehhez a gyĂŒmölcshöz is.
Meyer citrom
BĂĄr a magyar narancs (egyelĆre mĂ©g) nem jött össze, magyar citrom viszont igen is lĂ©tezik! Az orszĂĄg egyetlen hamisĂtatlan citromfarmjĂĄra LajosmizsĂ©n bukkanhatunk rĂĄ: a SzĆrös Ă©s KisjuhĂĄsz KertĂ©szetben 6 Ă©ve foglalkoznak citromtermesztĂ©ssel. Ăvi több tonnĂĄt termelnek, amelyekhez helyben Szedd magad akciĂłk keretein belĂŒl juthatunk hozzĂĄ novembertĆl kezdĆdĆen, vagy rendelhetĂŒnk is tĆlĂŒk. Az ĂĄltaluk termesztett gyĂŒmölcs az Ășgynevezett meyer citrom: vĂ©kony hĂ©jĂș, nem tĂșl savanyĂș, lĂ©dĂșs fajta, valĂłjĂĄban a mandarin-lime hibridje. RĂĄadĂĄsul ennek a citromnak a hĂ©jĂĄt is bĂĄtran fogyaszthatod, ugyanis a termĂ©s semmilyen vegyszerrel nem Ă©rintkezik. Ez a magyar citrom tehĂĄt egy sokkal egĂ©szsĂ©gesebb, Ăzletesebb alternatĂvĂĄja a kĂŒlföldrĆl âbehurcoltâ gyĂŒmölcsnek, Ă©s konyhai felhasznĂĄlĂĄsa is sokrĂ©tƱbb. A citromfĂĄk a talajba ĂŒltetve, de fƱthetĆ fĂłlia alatt teremnek, a kĂĄrtevĆk ellen jĂłtĂ©kony rovarok telepĂtĂ©sĂ©vel vĂ©dekeznek, a gyomlĂĄlĂĄst tyĂșkok, kacsĂĄk vĂ©gzik.
Kép: canva
Hol juthatunk hozzĂĄ?
BĂĄr az idei utolsĂł szedd magad akciĂłrĂłl mĂĄr lemaradtunk â ami pedig Ă©lmĂ©nynek sem utolsĂł â, viszonteladĂłknĂĄl mĂ©g rĂĄbukkanhatunk a magyar citromra, Ă©rdemes figyelni az ĂĄruhĂĄzlĂĄncokban, bio- Ă©s csomagolĂĄsmentes boltok kĂnĂĄlatĂĄban. Ăs ha rĂĄakadunk, bĂĄtran beraktĂĄrozhatunk belĆle tĂ©lire, hƱtĆben 1 hĂłnapig is tĂĄrolhatĂł.
Kiemelt kép: canva