Mondhatnánk, hogy a Hold ásványi anyaga, hiszen neve a görög szelénéből ered, ami Holdat jelent. Különlegessége mégsem ebben rejlik, hanem abban, hogy nagyobb mértékben mérgező, kis mértékben azonban nélkülözhetetlen. A szelén esszenciális nyomelem, ami a szervezetben is megtalálható, hiánya nem múlik el tünetek nélkül. Hatásai, adagolása, veszélyei vagy hiánya: mindezt megismerheted cikkünkből.
Minden sejtben megtalálható, nélkülözhetetlen nyomelem. A megfelelő máj- és hasnyálmirigy-működéshez, férfiak esetén a spermaképződéshez is elengedhetetlen, de a pajzsmirigy és az immunrendszer is meghálálja jelenlétét.
Normál esetben a természetben is megtalálható elem, így étkezéssel is bevihető a megfelelő mennyiség. Azonban az utóbbi 60 év során a földek szeléntartalma rendkívül lecsökkent, így a táplálkozás általában már nem elegendő. De azért van néhány élelmiszer, ami segíthet a helyzeten.
Mi az a nyomelem? Olyan mikroelemeket nevezünk nyomelemnek, amelyek nagyon kis mértékben találhatók meg a szervezetben, azonban annak működéséhez kulcsfontosságúak.
Mivel szervezetünk nem tudja előállítani, a kamra polcán kell szétnéznünk. Maga a nyomelem a vékonybélen át a vérbe kerül, majd a vázizmok raktározzák el. Az emberi szervezetben kb. 15 mg szelén található, és az alábbi élelmiszerek segítik fenntartani ezt a számot:
- hal (lazac, hering stb.),
- hús (csirke, marha),
- belsőségek,
- tenger gyümölcsei,
- tojás,
- magok (lenmag, szezámmag, chiamag, pisztácia),
- gabona (zab, köles, teljes kiőrlésű tészták),
- zöldségek (káposztafélék, spenót, keresztesvirágúak),
- gyümölcsök (kivi, citrom, banán, szeder, narancs, grapefruit, szőlő, sárgadinnye).
Kép: canva
A szelén hatása
A fentieken túl természetesen számos más előnye is van a szelénnek, ha a szervezetünk egészsége a cél.
Erős antioxidáns
Az antioxidánsok olyan élelmiszerekben található vegyületek, amelyek megakadályozzák, hogy a szabad gyökök károsítsák a sejteket. De mik azok a szabad gyökök? Voltaképpen az olyan folyamatok, mint az anyagcsere melléktermékei, minden nap képződnek a szervezetben. Jelenlétük normális, sőt szükséges, de vannak olyan tevékenységek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a túlzott stressz, ami növeli a szabad gyökök számát. Ez oxidatív stresszhez vezet, ami károsítja az egészséges sejteket. Ez pedig olyan krónikus állapotokkal hozható összefüggésbe, mint a stroke vagy a rák.
Itt jönnek képbe az antioxidánsok, amelyek kordában tartják a szabad gyökök számát. Ilyen antioxidáns a szelén is: megvédi a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.
Kép: Canva
Csökkentheti egyes rákos megbetegedések kockázatát
Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelén segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is. A nyomelem ugyanis a DNS-károsodást is csökkenti és erősíti az immunrendszert.
A több mint 350 000 ember bevonásával készült 69 tanulmány áttekintése alapján, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vér magas szelénszintje bizonyos típusú rák, köztük a mell-, tüdő-, vastagbél- és prosztatarák alacsonyabb kockázatával jár.
Fontos megjegyezni, hogy ez a hatás csak az élelmiszerekből nyert szelénhez kapcsolódott, nem a kiegészítőkhöz.
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
A szelénben gazdag étrend segíthet a szív egészségének megőrzésében is. 25 megfigyeléses vizsgálat elemzése szerint a vér szelénszintjének 50%-os növekedése a szívbetegségek kockázatának 24%-os csökkenésével járt.
A szívbetegségek egyik fő kockázati tényezői a gyulladásos markerek, ezt azonban a szelén remekül csökkenti. Ezt bizonyítja az a 433 000 szívbetegségben szenvedő ember részvételével végzett kontrollos vizsgálat, amely kimutatta, hogy a szelén-kiegészítők szedése csökkentette a gyulladásos marker C-reaktív protein (CRP) szintjét. Ez annyit jelent, hogy mivel a szelén csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást, a szívbetegségek kockázatát is alacsonyan tarthatja.
Kép: canva
Segít megelőzni a szellemi leépülést
Az Alzheimer-kór egy pusztító állapot, amely memóriavesztést okoz, és negatívan befolyásolja a gondolkodást és a viselkedést. Szomorú tény, de egyre növekszik az Alzheimer-kórban szenvedők száma. Egyes kutatások szerint az oxidatív stressz szerepet játszik az olyan neurológiai betegségek kialakulásában és progressziójában, mint a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az említett Alzheimer-kór. Több tanulmány is kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vére kevesebb szelént tartalmaz.
Ezenkívül egyes tanulmányok során felfedezték, hogy az élelmiszerekben és a táplálékkiegészítőkben található antioxidánsok javíthatják az Alzheimer-kórban szenvedő betegek memóriáját.
Támogatja pajzsmirigy egészséges működését
Ahogyan fentebb írtuk a szelén fontos a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Ez azért is lehet, mert a pajzsmirigyszövet nagyobb mennyiségű szelént tartalmaz, mint az emberi test bármely más szerve. Így alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében is.
A szelénhiányt olyan pajzsmirigy-betegségekkel hozták kapcsolatba, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amely a pajzsmirigy alulműködésének egy fajtája. A betegség oka, hogy az immunrendszer gyakorlatilag megtámadja a pajzsmirigyet.
Kép: canva
Egy több mint 6000 ember bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony szelénszint az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás és a más pajzsmirigybetegségek fokozott kockázatával jár. Más tanulmányok pedig azt mutatták meg, hogy a szelén-kiegészítők előnyösek lehetnek a Hashimoto-kórban szenvedők számára. A napi szinten, három hónapon át szedett szelén csökkentette a pajzsmirigy-antitestek számát. Ez a Hashimoto-kórban szenvedők hangulatának és általános jólétének javulásához is vezetett.
Erősíti az immunrendszert
Az immunrendszer legfőbb feladata leküzdeni a lehetséges veszélyeket, úgy, mint baktériumok, vírusok és paraziták. A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében, ugyanis csökkenti a gyulladást, az oxidatív stressz és erősíti az immunitást.
Tanulmányok kimutatták, hogy a vérben lévő magasabb szelénszint kapcsolódik a fokozott immunválaszhoz. A szelén hiánya azonban károsítja az immunsejtek működését, és lassabb immunválaszhoz vezethet. Sőt, a szelén-kiegészítők az olyan betegségekben is segíthetnek, mint az influenza, tuberkulózis és hepatitis C.
Segíthet csökkenteni az asztma tüneteit
Az asztma komoly betegség, amely a légutakat érinti: a betegség során ugyanis a légutak begyulladnak és beszűkülnek, ami olyan tüneteket okoz, mint a zihálás, légszomj, mellkasi szorító érzés és köhögés. Az asztma szintén összefüggésbe hozható a gyulladással és oxidatív stresszel.
A szelén gyulladáscsökkentő képessége miatt egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni az asztmával kapcsolatos tüneteket. Egy tanulmány ugyanis kimutatta, hogy a magasabb szelénszinttel rendelkező asztmás betegek tüdőfunkciója jobb volt, mint az alacsonyabb szinttel rendelkezőké.
Az ezen a területen végzett kutatások azonban ellentmondásosak, és komolyabb tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a szelén szerepét az asztma kialakulásában és kezelésében.
Kép: canva
Szerves szelén
Fontos tudni, hogy a szelénnek két fajtáját különböztetjük meg: a szerves szelént (szelenit) és a szervetlen szelént (szelenát). A kettő közötti legjelentősebb különbség, hogy a szerves szelén felszívódása 90%-ban hasznosul, szemben a szervetlen rossz felszívódási képességeivel.
Rendkívül lényeges tehát, ha a fenti előnyöket szeretnéd kihasználni, akkor szerves szelént válassz és kérdezd meg róla orvosod vagy gyógyszerészed!
Szelén adagolása
Nem mindegy, mennyit viszünk be a szelénből, ugyanis minden életkorban más mennyiség ajánlott. Érdemes a pontos dózisról orvossal kalkulálni, főképp, ha egészségügyi vonzatai is vannak a szelén szedésének. Az irányadó napi mennyiség az alábbiak szerint alakul:
- 0-4 hónap: 10 µg/nap
- 4 hónap-4 év: 15 µg/nap
- 4-7 év: 20 µg/nap
- 7-10 év: 30 µg/nap
- 10-13 év: 45 µg/nap
- 13-15 év: 60 µg/nap
- 15 év felett: 70 µg/nap (férfiak) és 60 µg/nap (nők),
- szoptató nők esetében 75 µg/nap.
Azt azonban fontos kiemelni, hogy ezek a mennyiségek sok esetben bevihetők élelmiszer útján is. Ehhez azonban kiegyensúlyozott és változatos étrendre van szükség.
Kép: canva
A szelén túladagolás veszélye
Bár a szelén alapvető fontosságú nyomelem, túlzott bevitel esetén mérgező. A napi 400 mikrogrammban meghatározott tolerálható felső beviteli szint túllépése szelenózishoz vezethet. A 400 mikrogrammos határ nem csak a szelenózis elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy ne boruljon fel a tápanyagok egyensúlya a szervezetben.
A szelenózis tünetei közé tartozik a fokhagymaszag a leheletben, gyomor-bélrendszeri zavarok, hajhullás, körömhullás, fáradtság, ingerlékenység és neurológiai károsodás. A szelenózis szélsőséges esetei májzsugorodáshoz, tüdőödémához és halálhoz vezethetnek.
A szerves szelén krónikusan mérgező dózisa körülbelül napi 2400-3000 mikrogramm szelén, de ezt a mennyiséget hosszú ideig kell szedni, hogy a mérgezés lehetősége fennálljon.
Szelén és cink
Van még egy lehetőség arra, hogy fokozd a szelén hatását. Cinkkel együtt alkalmazva ugyanis fellép a szinergia hatás, azaz együttesen erősebb hatásúak, mint külön-külön.
A cink is antioxidáns hatású, csökkenti a koleszterin lerakódásokat. Részt vesz a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje- és a nukleinsav-anyagcserében, valamint támogatja az immunrendszert. Fontos, hogy a napi bevitel maximum 40 mg lehet, így a szelén mellett ennek mennyiségére is figyelni kell. Együttes szedés esetén növelhető mindkét nyomelem hatása.
Kép: canva
Szelénben gazdag élelmiszerek
Van természetesen néhány élelmiszer, ami az átlagnál jóval gazdagabb szelénben (a DV, azaz a Daily Values, napi irányadó mennyiségek alapján):
- Osztriga: a DV 238%-a 85 grammban,
- Brazil dió: a DV 174%-a 5 grammban,
- Laposhal: a DV 171%-a 159 grammban,
- Sárgaúszójú tonhal: a DV 167%-a 85 grammban,
- Tojás: a DV 56%-a 100 grammban,
- Szardínia: a DV 46%-a 48 grammban,
- Napraforgómag: a DV 27%-a 28 grammban,
- Csirkemell: a DV 12%-a 84 grammban,
- Shiitake gomba: a DV 10%-a 97 grammban.
Érdemes tehát odafigyelni a szelénbevitelre, de mindebben segíthet a változatos, halakban és növényi élelmiszerben gazdag táplálkozás.
Kiemelt kép: canva