Az elmúlt évtized legnagyobb felmérése zajlik a magyarok sportolási szokásairól
Az elmúlt évtized legnagyobb felmérése zajlik a magyarok sportolási szokásairól

Ezerháromszáz ember megkeresésével átfogó, reprezentatív felmérés készül a magyar emberek sportolási szokásairól.

A közvéleménykutatás a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megrendelésére, az Aktív Magyarország támogatásával és a Testnevelési Egyetem közreműködésével zajlik. A SZEOSZ tájékoztatása szerint a projekt során személyesen kérdezték meg az embereket és külön figyeltek a fővárosi, a városi és a vidéki megoszlásra.

A felmérésből kiderül majd, mennyit sportolnak a magyarok, mit csinálnak legszívesebben a szabadidejükben, és az is, hogy számít-e az iskolai végzettség és az anyagi háttér a rendszeres sportolás szempontjából. Fény derül arra is, mi tartja vissza azokat, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem sportolnak.

A személyes megkeresések az elmúlt év végén történtek, az eredmények vizsgálata és összesítése pedig jelenleg is zajlik. Az adatokat a Testnevelési Egyetem Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország államtitkárság tavasz végén ismerteti az eredményeket.

A SZEOSZ a közleményében felidézte, hogy hasonló felmérés legutóbb tíz éve készült. Az Eurobarométer akkori adatai szerint rendre igen alacsony volt a lakosságon belül a fizikai aktivitásban részt vevők aránya. A 2014-ben publikált adatok értelmében a magyar lakosság 44 százaléka soha nem sportolt, 18 százalékuk ritkán, ami azt jelenti, hogy körülbelül havi három alkalommal, 23 százalékuk pedig kisebb rendszerességgel, azaz heti 1-4-szer.

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. A testmozgás mellett tehát a mértéktelen húsfogyasztásunkra is ideje végre figyelmet fordítanunk, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon