Tovább gyarapodik az MBH Erdő (x)
Tovább gyarapodik az MBH Erdő (x)

Az MBH Bank az Erdők Világnapja alkalmából, egy belső kezdeményezés keretében idén 13.000 őshonos facsemetét ültetett el Tolna vármegyében.

A 2023 márciusában indult MBH Erdő program nagymértékben hozzájárul a vállalat ESG Stratégiájában meghatározott dekarbonizációs célok eléréséhez, miközben egyaránt kapcsolódik a bank munkatársainak szemléletformálását célzó belső kezdeményezésekhez is. A „Fenntartható Jövő Bankja” program keretében a hitelintézet kiemelten támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a karbonsemlegességhez és a biodiverzitáshoz kapcsolódó célok megvalósításához, illetve a természeti élőhelyek megőrzéséhez, ezért az MBH Erdő állományának tovább gyarapítása segítheti a program vállalásainak mielőbbi teljesítését.

Az MBH Bank az MBH Erdő kezdeményezést a tavalyi évben indította el annak érdekében, hogy mérsékelje saját szén-dioxid-kibocsátását, valamint felhívja a kollégák és ügyfelek figyelmét a természetvédelem fontosságára. A kezdeményezés első lépéseként 2023. márciusában 10.000 facsemetét ültetett a hitelintézet munkatársainak bevonásával a Dél-Dunántúlon. Idén március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából a bank újabb faültetési programot indított: a programhoz csatlakozók a Tolna vármegyében található Hőgyész községben a tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva újabb 13.000, hazánkban őshonos fával gyarapították tovább az MBH Erdőt.

Az idei faültetés helyszínül szolgáló terület szintén a Hőgyészi Erdészet része, amely a Baranya-Somogy-Tolnai hegyhát erdőgazdasági táj részét alkotja. Az övezet erdőállománya különösen kitett a klímaváltozás regionális hatásának, amely melegedő, csapadékban elszegényedő tendenciát mutat. Ennek hatására az erdőt alkotó bükkösök, gyertyános-tölgyesek és kocsánytalan tölgyesek területaránya is csökkenésnek indult, így az MBH Bank az elültetett fákkal az erdőség megújítását és fennmaradását segíti.

Idén is 140 olyan bankcsoporti dolgozó csatlakozott a kezdeményezéshez, akik szeretnének aktív szerepet vállalni a fenntarthatósági célok elérésében, amelyek a hitelintézet ESG Stratégiájában megfogalmazott karbonsemlegességre törekvő és szemléletformálási pillérekhez kapcsolódnak. A környezetére nagy hangsúlyt fektető bankként az MBH Bank már a tavalyi évben is kiemelt figyelemmel kezelte a karbonsemlegesség elérésére tett elhatározásait, így számos olyan tevékenység támogatásában és szervezésében vesz részt, amelyek proaktívan hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás folyamatos csökkentéséhez.

„A tavalyi évben rendkívüli sikert aratott az MBH Erdő kezdeményezés keretében megvalósuló faültetési programunk. Mivel felelős bankként odafigyelünk a stratégiánkban kijelölt fenntarthatósági célok megvalósítására, kollégáink közül pedig sokak számára fontos az önkénteskedés, így már tavaly tavasszal elhatároztuk, hogy minden évben tovább gyarapítjuk az erdőnket. Idén a „Fenntartható Jövő Bankja” programunkban meghatározott, a karbonsemlegesség elérésére és a biodiverzitás megőrzésére irányuló céljaink megvalósításához is egy lépéssel közelebb érhetünk az MBH Erdő által”mondta Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese.

A 2023. decemberében elindított „Fenntartható Jövő Bankja” komplex ESG-programnak kiemelt célja a karbonsemlegesség elérése, olyan más hosszútávú célkitűzések mellett, mint például a biológiai sokféleség védelme, a klímavédelem és a zöld pénzügyi termékek palettájának bővítése. A biológiai sokféleség védelmének érdekében a hitelintézet idén több olyan szervezetet és vállalatot támogat együttműködéseken keresztül, amelyek az erdős területek megóvását tűzték ki céljukként, hiszen az új erdőállományok létesítése és a már meglévő fás területek megújítása nagymértékben hozzájárul a biodiverzitáshoz vezető célok megvalósításához.

Az MBH Erdő kezdeményezés által idén ültetett 13.000 fa a szakértői becslések alapján az erre kijelölt 1,3 hektárnyi területen évente 220 tonna szén-dioxidot képes megkötni, figyelembe véve, hogy ez az érték a fák növekedésével változhat.

(MBH Bank)

Fotó: Canva

search icon