Összefog az MBH Bank és az Ipoly Erdő Zrt. az erdőállományok rehabilitációjáért (x)
Összefog az MBH Bank és az Ipoly Erdő Zrt. az erdőállományok rehabilitációjáért (x)

Az MBH Bank részéről nyújtott támogatás egyik fő célja az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt Nyírjesi Parkerdő aszály- és viharkárokat szenvedett erdőállományainak rehabilitációja, de további, erdőkárokat elszenvedett állomány is megújulhat Nógrád és Pest vármegye-szerte az együttműködési program keretében.

Az MBH Bank együttműködésre lépett az Ipoly Erdő Zrt.-vel azzal a céllal, hogy támogassa a társaságot az egyes erdőállományok rehabilitációjában. A vállalat Nógrád és Pest vármegye területein több mint 63.000 hektár állami tulajdonú erdő megőrzéséért és állapotának javításáért felel. Az MBH Bank a „Fenntartható Jövő Bankja” komplex ESG-programjának részeként három meghatározó vállalás mentén járul hozzá a hazai dekarbonizációs célok eléréséhez és a társadalmi átalakuláshoz: a biológiai sokféleség védelme, a klímavédelem és a zöld pénzügyi termékek palettájának bővítése által. A biológiai sokféleség védelmének érdekében a hitelintézet támogatja a Nógrád és Pest vármegyei erdős területek megóvását és újratelepítését.

Mire irányul konkrétan a közös vállalkozás?

Az együttműködés első vállalása az idegenhonos fafajokból álló, aszálykárt elszenvedett és kipusztult erdőállományok – elsősorban lucfenyvesek – és egyéb, szintén erdőkárt elszenvedett erdőállományok rehabilitációjára irányul. Az újraerdősítés során a már megtisztított területeken őshonos fafajok elültetésével újítják meg az erdőt. A többféle fafajjal megvalósított erdőfelújítás során ökológiailag stabilabb, a klímaváltozás hatásainak jobban ellenálló erdőállományok jöhetnek létre. A kipusztult faállományok helyén létrejövő új erdő a jövőben jelentős mértékben hozzájárulhat a légköri széndioxid megkötéséhez.

Az együttműködő felek által kitűzött célok közé tartozik egy kiemelt természeti övezet, a Nyírjesi Parkerdő károsodott területeinek helyreállítása is. Az erdőség hazánk közkedvelt kiránduló- és rekreációs területe, többek között a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark is az itt kialakított ökológiai centrum részét alkotják. A Parkerdő vegetációját alkotó, javarészt idegenhonos fenyőerdők szintén jelentős károkat szenvedtek el az elmúlt években. A kipusztuló és kidőlő fák gyakran a rekreációs célokat szolgáló berendezéseket és pihenőhelyeket is veszélyeztetik, valamint turista- és gyalogutakat tesznek járhatatlanná.

Annak érdekében, hogy a természetvédelmi terület továbbra is alkalmas maradhasson a látogatók befogadására, az együttműködés során megkezdődnek a parkerdő funkcióinak helyreállítási munkálatai, továbbá újabb fákat ültetnek el az erdő megőrzése érdekében.

Az MBH Bank különösen elkötelezett a környezet védelme iránt

Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese úgy véli, hogy a természet értékeinek megőrzése alapvető emberi kötelességeink közé tartozik. Az MBH Bank felelős nagyvállalatként különösen elkötelezett a környezet védelme iránt. Ezt bizonyítja az Ipoly Erdő Zrt.-vel kötött együttműködés is, amelyen keresztül aktívan igyekszenek lépéseket tenni a természeti okokból, valamint az emberi mulasztásból fakadó károk mérséklésére. Az együttműködés része a „Fenntartható Jövő Bankja” programnak, amelyet annak érdekében indítottak, hogy segíthessék a természeti élőhelyek és állatfajok védelmét, valamint támogassák azokat a kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez.

Az erdők egészségi állapota az éghajlat változásával, a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával folyamatosan romlik. Mindemellett a 2022-es rendkívül aszályos időjárás során jelentős erdőterületek szenvedtek nagymértékű károsodást, amely következményeképp egyes területeken szükségessé vált a teljes újraerdősítés. Az időjárási viszontagságokon túl több Magyarországon őshonos fafajnak is eddig nem tapasztalt kórokozóval kell megküzdeni, így az utóbbi időkben az őshonos fák védelme szintén az Ipoly Erdő Zrt. kiemelt feladatává vált. Az MBH Bankkal való összefogás keretében közel 13 hektár károsodott terület letakarítása, majd ezeknek a területeknek az újraerdősítése történhet meg.

Kiemelt kép: Canva

search icon