Megháromszorozódott a tengerfenéken lerakódott műanyag mennyisége
Megháromszorozódott a tengerfenéken lerakódott műanyag mennyisége

Az óceánok fenekén lerakódó mikroműanyagok összmennyisége az elmúlt két évtizedben megháromszorozódott, vagyis a teljes társadalom műanyagtermékek fogyasztásának típusával és mennyiségével megegyező ütemben nőtt.

Ez a fő következtetése az Universitat Autònoma de Barcelona Környezettudományi és Technológiai Intézete (ICTA-UAB) és az Aalborgi Egyetem Épített Környezet Tanszéke (AAU-BUILD) által kidolgozott tanulmánynak.

 A friss kutatás, amely a Földközi-tenger északnyugati részén nyert üledékekből származó mikroműanyag-szennyezés első nagyfelbontású rekonstrukcióját tartalmazza azt is kimutatta, hogy jelentősebb a környezeti kár, mint amire számítanánk.

Az eredmények azt mutatják, hogy 2000 óta a tengerfenéken lerakódott műanyagrészecskék mennyisége megháromszorozódott, és a felhalmozódás távolról sem csökkent, egyáltalán nem állt meg a növekedés, és ez a tendencia jelenik meg ezen anyagok globális termelésében és felhasználásában egyaránt

– magyarázza Laura Simon-Sánchez, az ICTA-UAB kutatója.

Annak ellenére, hogy a tengerfenék tekinthető a tenger felszínén lebegő mikroműanyagok végső elnyelőjének, mégsem ismert ennek a szennyezési forrásnak az üledéktérben való későbbi felgyülemlésének fázisai, illetve hatásai. Különösen a kisebb mikroműanyagok megkötésének és eltemetésének mértékére voltak kíváncsiak a mostani kutatásban részt vevő tudósok.

Az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent új tanulmány azt mutatja, hogy a mikroműanyagok változatlanul megmaradnak a tengeri üledékekben, és a tengerfenéken lekötött mikroműanyagtömeg utánozza az 1965 és 2016 közötti globális műanyagtermelést. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt műanyagnak nagyjából ugyanakkora hányada végzi az óceánok fenekén már évtizedek óta.

(Forrás: enn.com)

search icon