Mennyi poloskára számíthatunk idén?
Mennyi poloskára számíthatunk idén?

Ha számot vetnénk, hogy melyik a legutáltabb rovar, a poloska biztosan az élbolyban végezne. Talán a szúnyog érne még a nyomába, de a poloska ökológiai szempontból még a szúnyognál is rosszabb, ugyanis kizárólag invazív faj hazánkban.

20 éve vannak velünk az utálatos bogarak

Durrantsunk egy pezsgőt, hiszen jubilálnak a poloskák hazánkban. 20 éve élvezzük a vendégeskedésüket, hiszen 2002 óta Afrikából idevetődött, és jól befészkelődött és mára mindennapossá válót a zöld vándorpoloska. Másik fajuk a 2013 óta Ázsiából behurcolt ázsiai márványpoloska.

A fő probléma, hogy itthon nincs természetes ellenségük, teljesen megfelel számukra a magyar klíma, a kifejlett poloskák pedig igen ellenálló kártevők.

Mire számíthatunk idén?

Az Agrárszektor kérdésére, Dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa elmondta, hogy Magyarország összes régiója érintett és lényegi változásra semmi nem utal az állományokat illetően. A feltűnő meleg kedvez az egyedeknek, ellenben az aszályt ők sem szeretik, egyrészt csökken a táplálékforrásuk, másrészt az aszályos melegben problémák léphetnek fel a vedlési folyamataikban, ami az állatok elpusztulását eredményezi, de tömeges elhullásra biztosan ne számítsunk.

Az még elmondható, hogy nincs akkora ökológiai probléma, mint mi emberek tapasztaljuk, tudni illik a poloskák, ha úgy tetszik igazi civilizációs kártevők, hiszen a két poloskafaj jelenléte a természetes vagy természetközeli élőhelyeket sokkal kevésbé érinti, mint a termesztett növényállományokat.

Így védekezzünk a poloskák ellen

A hideg idő közeledtével ellepik házainkat, igyekeznek búvóhelyet találni a tél elől. Sajnos igen szívós jószágok, és legalább két hétig tartó -10 fok alatti hideg kellene ahhoz, hogy mérséklődjön a számuk, amire nincs és nem is nagyon volt példa.

Károkat okozhatnak a veteményesünkben, gyümölcsösünkben, de vegyszeres irtásuk nem ajánlott. Egyrészt a szerek nem szelektívek, tehát minden más rovart is elpusztítanak, valamint ránk is veszélyes. Mivel a poloskák az érett növényeket dézsmálják, a gyümölcsök meg elrohadnának addig mire annyira lebomlik a permet, hogy fogyasztható legyen a termés.

Ágyásainkban felvehetjük a harcot velük, ha a levelek fonákjaira rakott petéket eltávolítjuk.

A lakásban lévő betolakodók ellen pedig jól zárható szúnyoghálóval tudunk védekezni.

forrás: agrarszektor.hu

search icon