Mérföldkő a kereskedelmi repülés történetében

Mérföldkő a kereskedelmi repülés történetében
Mérföldkő a kereskedelmi repülés történetében

A világon először indítanak 100%-ban szén-dioxid semleges kereskedelmi járatot, mely a Frankfurt és Sanghaj között utat teszi meg.

Bár nagyon jól hangzik a klímasemleges repülés, ez sajnos nem azt jelenti, hogy a gép nem bocsát ki szén-dioxidot, csupán annyit, hogy a kibocsátását kompenzálják, illetve az üzemanyagának egy része megújuló, növényi alapú kerozin.

Ettől még ez hatalmas eredmény.

Főképp biomasszából, például újrafeldolgozott növényi- és étolajokból állítják elő a fenntartható légiközlekedési üzemanyagot (amelyet általában SAF-nak neveznek angol rövidítése után), mely az első valódi alternatívája a fosszilis repülőgép-üzemanyagoknak.

A légi árufuvarozás klímavédelmét illetően előrébb vagyunk, mint azt sokan gondolják. Ezt bizonyítjuk a történelem első CO2-semleges árufuvarozásával is.

Jochen Thewes, a DB Schenker vezérigazgatója

A gép nem utasokat, hanem árut fog szállítani a most vasárnapi repülésén, mely a DB Schenker logiszikai cég és a Lufthansa Cargo együttműködése révén valósulhat meg.

A projekt része egy erdőfelújítási program is, mely által a biomassza alapú üzemanyaggal kapcsolatos kibocsátásokat kompenzálják. Emellett más légitársaságok is kapnak a SAF-ból olyan mértékben, mely teljesen ellensúlyozni képes a mostani utat.

Forrás: euronews

search icon