Erdőfelújítás
Erdőfelújítás

Erdőfelújításnak azt a műveletet nevezzük, melynek során a kitermelt erdő helyén új erdőt hoznak létre.

Egy erdő élete szinte végtelen lehet, de benne az egyes fák élete véges. Az erdőgazdálkodási területeken az elöregedő és ezáltal veszélyessé is váló fákat gazdasági értékük elvesztése előtt célszerű kitermelni. Az ily módon történő fakitermelés az erdőfelújítás, vagyis az erdő megfiatalításának első lépése.

Az erdőfelújítás történhet természetes és mesterséges úton is. Természetes felújításról akkor beszélünk, ha az erdőfelújításhoz az adott területen álló, idős állomány szaporítóanyagát használják fel. Ennek két fajtája van, a magról és a sarjról történő felújítás. A magról történő természetes felújítás során a lehullott magokból jön létre az erdő, a sarjról történő erdőfelújítás esetében pedig a levágott fák gyökereit, tuskóit hagyják kihajtani.

Mesterséges erdőfelújításról akkor beszélünk, ha a felújításra váró területet mesterséges úton maggal, csemetével vagy dugvánnyal erdősítik. A szaporítóanyag ebben az esetben máshonnan kerül a területre, és nem is feltétlenül az ott őshonos fajok lesznek többségben az új erdőben.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Szénmegkötés

Monokultúra

Őshonos fajok

search icon