Jövőre is folytatódik a Településfásítási program
Jövőre is folytatódik a Településfásítási program

A nagy érdeklődésre való tekintettel és a bolygó megóvása érdekében jövőre is folytatódik az Országfásítási program részeként még 2020-ban meghirdetett Településfásítási program.

Nagy István agrárminiszter a program tavaszi ültetési időszakának zárása alkalmából elmondta, hogy az Agrárminisztériumban már megkezdődött az előkészítés. A tervek szerint a következő ütemben első körben azok a 10 ezernél kevesebb lakosú települések igényelhetnek majd fákat, amelyek eddig még nem nyertek. Hozzátette: a cél az, hogy Magyarország minél több települése bekapcsolódjon a programba, amely a „jövő programja”.

Nagy István emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen. Az idén is két ütemben ültetnek, tavasszal és ősszel. Az idei jelentkezési időszakban egy nap alatt, háromszoros túljelentkezés mellett fogyott el a rendelkezésre álló tízezer sorfa, amelyből a tavaszi ültetési időszakban 4000 darabot, az ősziben pedig 6000 darabot osztanak ki valamennyi vármegyében. Ahogy korábban, úgy ezúttal is minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak a szakszerű ültetés érdekében.

Nagy István kiemelte, hogy a negatív erdőtelepítési trendet megfordították, és az Országfásítási program 2019-es meghirdetése óta 43.700 hektár új erdő telepítésére nyertek pályázati forrást a magyar gazdák. Öt év alatt több mint 180 millió új fával gyarapodtak az erdők. Emellett 2020 óta évente minden újszülött után legalább 10 fát ültetnek, csak az Újszülöttek erdői már több mint 4 millió facsemetét nevelnek szerte az országban.

Az agrárminiszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett annak érdekében, hogy több és jobb minőségű erdő legyen Magyarországon, ezért a Közös Agrárpolitika részeként a korábbi költségvetési időszaknál háromszor nagyobb, összesen 310 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a magyar erdők fejlesztésére. Az agrártárca erdők iránti figyelmét mutatja Nagy István szerint, hogy az erdészeti pályázati felhívások megjelenése az elsők között indult, és már elérhető a Natura 2000 területek támogatásával, valamint az erdőkárok helyreállításával kapcsolatos felhívása is.

Kiemelte, hogy a kormány stratégiai elemként tekint az ország erdővagyonára, mert az erdők megmaradása és gyarapodása a jövőnk záloga. Az elmúlt száz évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar gazdák és erdészek összefogásának eredménye. A miniszter hangsúlyozta még, hogy a munkát folytatni kell, segítve, támogatva a meglévő erdők megőrzését is. A cél továbbra is az, hogy az ország fával borított területei 27 százalékra nőjenek.

Bolygónk sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon