Mi ez a felfordulás az erkélynapelemek körül?
Mi ez a felfordulás az erkélynapelemek körül?

Néhány hónapja mi is beszámoltunk a We Do Solar nevű berlini cég innovációjáról, az erkély korlátjára szerelhető napelemes rendszerről. Az ilyen megoldások különlegessége, hogy nem szükséges hozzájuk a napelemes rendszerek esetében alapfelszereltségnek számító inverterre, egyenesen a konnektorba táplálható vissza a termelt energia.

A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, hogy bár az eszköz hatékonyan lenne képes csökkenteni a rezsit, használatuk mégis tilos a hazai szabályok szerint. A G7 cikkében megszólaltatott áramszolgáltatók álláspontja szerint biztonsági és technológiai okokból tilos ezen eszközök használata, melynek akár a közműhálózatról való lecsatolás is lehet a következménye.

Bár a G7 friss írásában levezeti, hogy német, illetve holland példára valójában nálunk is veszély nélkül lehetne használni ezeket az eszközöket, sajnos ehhez a szolgáltatóknak kellene változtatniuk a szabályokon.

Amiről azonban eddig kevés szó esett, hogy ezek a rendszerek – például a korábbi cikkünkben bemutatott 800 wattos megoldás – valójában meglehetősen drágák, ehhez képest pedig igen alacsony a kapacitásuk. Ráadásul a névleges 800 wattot, az erkélyekre való felszerelés sajátosságaiból is adódóan várhatóan szinte soha sehol nem érné el. Így a szerkezet megtérülése egyes számítások szerint akár évtizedekig is tarthat.

napelem

Persze a társasházak esetében a tetőre helyezhető, valódi megoldást jelentő napelemek kiépítése több szempontból nehézkesebb, mégis érdemes lehet inkább ezt az utat választani. Egy friss kormányrendelet szerint a napkollektorok és napelemes rendszerek telepítéséhez a közös tulajdonban álló épületrészek esetében a jövőben 100% helyett elegendő lesz a 75%-os tulajdonosi szavazattöbbség.

Ezzel együtt üdvözlendő lenne, ha a jövőben az erkélyre szerelhető rendszerek is legálisan használhatók lennének, hiszen sok esetben tényleg segíthetnének a rezsiköltségek csökkentésében, legalábbis hosszabb távon.

search icon