Mikor érjük el a 1,5 fokos felmelegedést?
Mikor érjük el a 1,5 fokos felmelegedést?

A tudományos álláspont szerint ma már szinte lehetetlen elkerülni a 1,5 Celsius fokos felmelegedést. Ahogy az új IPCC jelentésből is kiderül, ha gyorsan és hatásosan lépünk fel, nem lehetetlen ezen a szinten megállítani a folyamatot. De vajon mikor érjük ezt el?

A Guardian cikke szerint nagyjából 2035 körül érhetjük el az 1,5 Celsius fokot. Az igazi kérdés viszont az, hogy mi történik ez után. A legfrissebb számítások szerint ha 2070 tájára sikerülne elérni a klímasemlegességet, akkor szinte biztosan elkerüljük a 2 fokos melegedést, és valahol 1,5 fok környékén maradunk.

Ha viszont a mostani pályán maradunk, akkor már az évszázad közepe táján elérhetjük a 2 fokot, 2100 környékén pedig akár 4,4 fokos melegedéssel is számolhatunk.

A 1,5 fok elkerülésére akkor van esélyünk ha nagyon gyorsan váltunk alacsony kibocsátási szintre, majd legkésőbb az évszázad közepéig elérjük a globális klímasemlegességet, illetve mint írják, az éghajlati rendszer is a javunkra dolgozik.

A globális felmelegedés hatása már most is érezhető az intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási események formájában. Az elmúlt hetek antarktiszi hőhullámától kezdve a tavaly júliusi katasztrofális áradásokig, a kutatók egyre biztosabbak abban, hogy az időjárási szélsőségek nagy része az emberi üvegházhatású gázok kibocsátásának tulajdonítható.

search icon