Mikrohálózatot fejlesztenek a holdi bázis energiaellátására
Mikrohálózatot fejlesztenek a holdi bázis energiaellátására

Az amerikai Sandia Nemzeti Laboratóriumban egy olyan mikrohálózatot fejlesztenek, amely a Holdon lévő jövőbeli bázis energiaellátását biztosítja. A kezdeményezés a NASA Artemis holdi bázis projektjének részét képezi, és az eredmények várhatóan hozzájárulnak a földi mikrohálózatok vezérléséhez és rugalmasságához.

Az Artemis program célja, hogy 2025-re visszatérjenek az emberek a Holdra, és a Hold déli pólusán egy olyan bázist hozzanak létre, ahol több asztronauta hosszabb ideig, akár két hónapig is élhet és dolgozhat, és amely ugródeszkaként és technológiai próbapályaként szolgál a jövőbeli Mars-utazásokhoz.

A bázistábor koncepciója egy lakóegységből és némi távolsággal elválasztva – egy bányászati és feldolgozó létesítményből áll, amely az ottani élethez szükséges erőforrások, például rakétaüzemanyag, víz, oxigén és egyéb anyagok előállítására szolgál, és amely csökkentené a Földről történő ellátási igényeket.

A bányászati és feldolgozó központ vezérlőjével, amelynek fejlesztése már körülbelül egy éve folyik, a cél egy olyan holdi energiagazdálkodási rendszer kifejlesztése, amely képes hatékonyan fenntartani egy szinten tartott rendszert.

A tesztelés a szervezet speciális Secure Scalable Microgrid létesítményében zajlik, amely három, egymással összekapcsolt egyenáramú mikrohálózatból áll, amelyekben egyedi fejlesztésű elektronika utánozza a különböző energiatermelő rendszereket és áramot használó eszközöket.

Egy olyan vészhelyzetben, mint például egy energiatároló rendszer meghibásodása a napfogyatkozás alatt, szeretnék, ha a bányászati létesítményben lévő energiát át lehetne vinni az alaptáborba, hogy az űrhajósok biztonságban legyenek.

Forrás (smart-energy.com)

search icon