Milyen étrend segít mérsékelni a klímaváltozást?
Milyen étrend segít mérsékelni a klímaváltozást?

Az általunk elfogyasztott élelmiszereknek óriási hatása van a bolygónkra. A mezőgazdaság foglalja el a Föld lakható területének felét, ám gyakran tönkreteszi az erdőket és más ökoszisztémákat, és a világ üvegházhatású gázkibocsátásának negyedét termeli. A hús- és tejtermékek a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 14,5%-áért felelősek.

Ha tehát megváltoztatjuk, hogy mit eszünk, az segíthet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és a fenntartható mezőgazdaság előmozdításában. De számos éghajlatbarát étrend közül választhatunk. A legismertebbek a teljesen növényi alapú vegán étrend, a vegetáriánus étrend, amely a tojást és a tejtermékeket is engedélyezi, valamint a pescetáriánus étrend, amely a tenger gyümölcseit is engedélyezi.

Létezik flexitáriánus étrend is, ahol a hús és a tejtermékek háromnegyedét növényi alapú ételekkel helyettesítik. A Climates Network nevű nonprofit szervezet szerint ez az étrend egészséges, klímabarát és természetbarát. Mindez jól hangzik, de az étrend továbbra is lehetővé teszi a hús és más, magas kibocsátású élelmiszerek, például sertéshús, baromfi, hal, tejtermékek és tojás fogyasztását.

Az étrend azonban arra ösztönöz, hogy összességében csökkentsük a húsfogyasztást, és ahol csak lehet, válasszuk a jó minőségű és helyi húsokat, miközben kerüljük az élelmiszerpazarlást, és válasszuk a szezonális, helyi élelmiszereket

– írja cikkében Mark Maslin, a Földrendszertudomány professzora.

Egy tonna szén-dioxid megtakarítása tehát nagyszerű, de a vegetáriánus vagy vegán étrendre való áttérés még ennél is többet takaríthat meg. A nyugati standard húsalapú étrend körülbelül 7,2 kilogramm szén-dioxidot termel naponta, míg a vegetáriánus étrend 3,8 kg-ot.

Bolygónk megmentéséhez a víz- és a földhasználatot is figyelembe kell vennünk. A marhahúsnak például kilónként körülbelül 15 000 liter vízre van szüksége.

Néhány vegetáriánus vagy vegán élelmiszer, például az avokádó és a mandula szintén hatalmas vízlábnyommal rendelkezik, de összességében a növényi alapú étrendnek körülbelül feleannyi vizet fogyaszt, mint a szokásos hús alapú étrendnek.

A húsról való globális lemondás hatalmas mennyiségű földterületet is felszabadítana, mivel többé nem kellene állatok milliárdjait etetni. A szója például a világ egyik legelterjedtebb növénye, mégis a világ szójababjának közel 80%-át az állatállománynak etetik.

A hús, a tejtermékek és a halak azonban néhány alapvető vitamin és ásványi anyag, például kalcium, cink, jód és B12-vitamin fő forrásai. A szigorú vegán étrend a hiányállapotok kockázatának teszi ki az embereket, hacsak nem jutnak hozzá bizonyos élelmiszerekhez, vagy nem szednek étrend-kiegészítőket. Azonban mind a speciális élelmiszerek, mind a táplálékkiegészítők túl drágák a világ sok embere számára, és nehéz lenne a táplálékkiegészítők gyártását úgy növelni, hogy több milliárd ember ellátását biztosítsák.

(forrás: greenqueen.com)

search icon