Minden tizedik méh- és lepkefaj a kihalás szélén áll Európában

Minden tizedik méh- és lepkefaj a kihalás szélén áll Európában
Minden tizedik méh- és lepkefaj a kihalás szélén áll Európában

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint további uniós fellépés szükséges a beporzók védelmében, mivel sokuk még mindig a kihalás szélén áll, jelentős részük egyedszáma pedig csökken a kontinensen.

A beporzókról szóló, stratégiai célkitűzéseket, illetve végrehajtani kívánt intézkedéseket tartalmaz a beporzók uniós pusztulásának megakadályozása és a globális természetvédelmi erőfeszítésekhez való hozzájárulás érdekében.

A Greendex is több ízben írt már a beporzók védelmének fontosságáról. Méhek és mérgek című cikkünkben például azt jártuk körbe, hogy milyen veszélyek fenyegetik az emberiség számára is oly fontos rovarokat.

A beporzókról szóló 2018 júniusában elfogadott uniós kezdeményezés végrehajtásáról szóló jelentést tett közzé az Európai Bizottság. Ebben azt közölték, hogy a kezdeményezés hasznos szakpolitikai eszköznek bizonyult, ám az eddig elért eredmények még nem elegendők.

Fokozni kell az erőfeszítéseket különösen a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás és a növényvédő szerek káros hatásainak terén. A jövőbeni közös agrárpolitikának nagymértékben hozzá kell járulnia ehhez azáltal, hogy fokozottabb környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvéseket vezet be.

– mondta Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos.

Továbbra is fontosnak tartják azt, hogy a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás megakadályozása fokozódjon, és a növényvédő szerek hatásainak kezelését célzó erőfeszítések is folytatódjanak.

A jelentés szerint a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia konkrét célkitűzéseit meghaladó lépésekre van szükség a védett területek bővítésében, az ökoszisztémák helyreállításában, a biogazdálkodás előmozdításában és a magas biodiverzitású táj jellegzetességeinek helyreállítása terén.

Döntő fontosságú a beporzók védelmének további beépítése a közös agrárpolitikába és a növényvédő szerekre vonatkozó jogi keretbe.

– mondta Virginijus Sinkeviciust, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon