Mit szólnál egy vásárlásmentes kihíváshoz?
Mit szólnál egy vásárlásmentes kihíváshoz?

Most, hogy már szinte minden újra kinyitott a járvány előző hulláma után, egyre többet járunk vásárolni, éttermekbe vagy épp kávézni. Persze a lezárások idején is sokat vásároltunk, hiszen hihetetlen mértékben megnövekedett az online piacterek és webáruházak forgalma. A klímaváltozásért azonban jelentős mértékben okolható a túlfogyasztás is, így érdemes lehet néha megállni és átgondolni, hogy biztosan mindenre szükségünk van-e, amit szeretnénk megvásárolni.

A Pénzcentrum cikke a boltkórossággal és annak ellenszerével foglalkozik. Sokan vagyunk úgy, hogy kicsúszik a pénz a kezeink közül, miközben felesleges dolgokkal vesszük körbe magunkat. Ezen az állapoton változtathat a vásárlásmentes hónap nevű kihívás, melyet akár már ma el tud kezdeni bárki. Persze lehet, hogy az első hónapunk nem fog még tökéletesen sikerülni, de feladni nem szabad!

Ahogy írják, egy ilyen kihívásra előzetesen fel kell készülni. Át kell gondolnunk, hogy melyek azok a termékek vagy épp szolgáltatások, melyekre nem szeretnénk pénzt költeni a következő hónapban. A listán jelöljük azokat a dolgokat, amelyektől végleg szeretnénk megszabadulni, ezekre pedig külön is figyeljünk oda.

A cikk által idézett egyik szakértő szerint „nem a hétköznapi bevásárlással van a gond, hiszen ételt akkor is vennünk kell, amikor vásárlásmentes hónapot tartunk.” Érdemes listáznunk az összes költésünket, hogy meg tudjuk állapítani, melyek a gyenge pontjaink, hol érdemes és szükséges változtatni.

Ha tudod, hogy egész nap nem leszel otthon, tegyél el nasit és inni valót magadnak, így amikor megéhezel, nem fogsz impulzusból vásárolni, ráadásul akár egészségesebben is ehetsz.

–mondja Michelle Schroeder-Gardner, a Making Sense Of Cents című könyv szerzője

Az is fontos, hogy a csábító reklámoktól minél távolabb tartsuk magunkat. Ennek megfelelően akár a nulladik lépés lehet, hogy az ilyen témájú hírlevelekről leiratkozunk, postaládánkon pedig jelöljük, hogy nem kérünk több reklámújságot.

A kihívás során azonosíthatunk olyan területeket is, melyekre korábban nem is gondoltunk úgy mint vásárlás. Pedig például a szabadidőnk eltöltése során is gyakran veszünk igénybe fizetős szolgáltatásokat. Ezeket megpróbálhatjuk más, ingyenes programokkal helyettesíteni, és még az is lehet, hogy ezzel új, különleges dolgokat fedezünk majd fel.

Nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a vásárlásmentes hónapra, azonban ha úgy érezzük, hogy vásárlás nélkül már nem tudnánk meglenni, akkor valószínűleg egyfajta függőség, boltkórosság alakult ki nálunk.

A függőségről, mint szóról, elsőre mindenkinek az alkohol vagy a drogfüggőség jut eszébe, és ilyen értelemben a vásárlásfüggőségnek is nagyon hasonló a háttérmechanizmusa. Azaz, a kényszeres vásárlásnak hasonló neurobiológiai háttere van, mint a súlyosabb, kémiai szerek okozta függőségnek. Utóbbiak azonban sokkal súlyosabb károkat tesznek a függő szervezetében, míg a vásárlásfüggőség nem ilyen módon rombolja a károsult szervezetét, hanem inkább a szociális életére lehet negatív hatással.

– mondta Dr. Hoyer Mária klinikai addiktológiai szakpszichológus

(penzcentrum.hu)

search icon