Önmagunkat csapjuk be, ha naponta szedünk multivitaminokat!
Önmagunkat csapjuk be, ha naponta szedünk multivitaminokat!

Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint a napi multivitamin-fogyasztás valójában nem hosszabbítja meg az emberek életét, sőt akár növelheti is a korai halálozás kockázatát.

A vizsgálatban összesen 390 ezer egészséges (vagy legalábbis jelentősebb krónikus betegséggel nem küszködő) ember egészségügyi adatait böngészték át, hogy megnézzék, húszéves távlatban segítette-e a halál kockázatának csökkentését a multivitaminok napi szedése. Azt találták, hogy amikor két részre osztották az alanyokat (napi multivitamin-fogyasztók/többiek), az egészségügyi információk alapján azok éltek hosszabb életet, akik nem szedtek naponta multivitamint.

Az étrendkiegészítő vitaminok a fejlett országok nagy részében rendkívül népszerűek, a tudományos kutatások azonban sorra kérdőjelezik meg egészségügyi előnyeiket. Például amíg a béta-karotinban (A-vitamin) gazdag élelmiszerek (sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, stb.) védelmet nyújthatnak a rák ellen, a béta-karotin étrendkiegészítők növelhetik a tüdőrák és a szívbetegségek kockázatát. Ez arra utal, hogy a tablettákból a tápanyagok fontos összetevői hiányozhatnak.

A friss tanulmány szerint a naponta multivitamint szedőknek 4 százalékkal nőtt a halálozási kockázata az adatok követésének első éveiben, ami egyaránt tükrözheti a vitaminok okozta ártalmakat és azt a trendet, hogy az emberek akkor kezdenek naponta multivitamint szedni, amikor valamilyen súlyos betegség alakul ki náluk. Neal Barnard, a kutatás egyik vezetője szerint nem szabad elfelejteni, hogy a vitaminok sok esetben hasznosak lehetnek, elég csak a C-vitamin történelmi életmentő hatására, az időskori látásromlás és kognitív hanyatlás lassítását célzó A- és E-vitaminokra gondolni, vagy arra, hogy a vegánoknak és vegetáriánusoknak érdemes B12-vitamint tartalmazó kiegészítőkkel pótolni a csak állati eredetű élelmiszerekből bevihető vitamint.

Ugyanakkor Barnard szerint a multivitaminok nem segítenek, a tudomány nem támasztja alá gyógyító szerepüket. Multivitaminok helyett ezért inkább az egészséges ételek fogyasztására kell koncentrálnunk véleménye szerint, mert azok a mikro- és makrotápanyagok, valamint rostok széles skáláját biztosítják, miközben korlátozzák a telített zsírok és a koleszterin mennyiségét.

Kizárólag az egészséges táplálkozás számít fenntarthatónak. Ideje végre gátat szabnunk a mértéktelen húsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon