Nagy számban gyérítik a kormoránokat a Duna mentén
Nagy számban gyérítik a kormoránokat a Duna mentén

A madarakat engedéllyel lövik ki az ország számos pontján, mivel tetemes károkat okoznak a halgazdaságoknak.

A kormorán igazán falánk ragadozó madár, mely az utóbbi években rendkívüli módon elszaporodott Magyarországon. Ezzel az a legfőbb baj, hogy hatalmas károkat okoz a halgazdaságoknak, ennek révén pedig az engedéllyel rendelkező halőrök és vadászok riaszthatják, valamint sörétes lövedékkel gyéríthetik is őket a vízpartok mentén – írja a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének bejegyzése nyomán a Sokszínű Vidék.

Az elmúlt hetek hidegebb időjárása és a tavak befagyása miatt az eddiginél is fokozottabb számban jelentek meg a Dunán a nagy kárókatonák. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének halőrei azonban felkészülve, felfegyverkezve várták őket, majd komoly mennyiségben ritkították meg az állományukat.

A nagy kárókatona riasztása, gyérítése a szövetség munkatársainak fontos halvédelmi intézkedés, melyet idén is nagy erőkkel, tapasztalt szakemberekből álló csapattal végeznek. 2023 novembere óta egészen pontosan 282 kormoránt sikerült elejteniük, ebből 156 példány már idén januárban került terítékre.

A halőrök az elejtett madarak gyomortartalmát megvizsgálták, és jókora halak maradványaira bukkantak, ez pedig csak megerősítette őket a kormoránok kilövésének indokoltságában.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon