Nanotechnológia
Nanotechnológia

A nanotechnológia napjaink egyik legjelentősebb kutatási ágazatai közé tartozik, és az emberiség életét döntően befolyásoló technológiává válhat. A fizika és a kémia közös területe, amely a molekulák és az atomok szintjén nyúl bele az anyagok szerkezetébe. Lényege, hogy nagyon kis részecskékből új tulajdonságokkal rendelkező anyagszerkezeteket alkotnak.

Nanotechnológián minden olyan technológiát értünk, amelynek mérete nanoskálán mérhető. A nano görög eredetű szó, jelentése: törpe. A nanoskálán a végtermékek jellemző méretei az 1 és 100 nanométer (nm) közötti tartományba esnek. 2013-ban egy ilyen alkatrész legkisebb mérete 16 nm volt, 2019-ben pedig már 3 nanométert tudtak elérni. Viszonyításképp az emberi haj körülbelül 80 000–100 000 nm széles.

Ebben a mérettartományban az anyag máshogy viselkedik, megváltoznak a fizikai tulajdonságai. A nanorészecskék felület/térfogat aránya sokkal nagyobb, mint a makrovilág (az anyagi világ szabad szemmel is látható összetevői; a hétköznapi életünk mérettartományába eső tárgyak, jelenségek) részecskéinek esetében, így a makrorészecskékhez képest egészen új tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen tulajdonságok közé tartozik többek között az átlátszóság, a karcolás- és kopásállóság, az elektromos vezetés, a korrózió elleni védelem.

A nanotechnológiát már számos területen használják. Fő alkalmazási területei a számítástechnika, a kommunikáció és az orvostudomány. Továbbá jelentős felhasználási területe még az élelmiszer-technológia, a mezőgazdasági és az energetikai szektor is. Ugyanakkor a nanotechnológia új lehetőségeket is hozhat a környezetszennyezés csökkentésére.

Hátrányaként, illetve veszélyeként kell megemlíteni, hogy a nanoanyagok új egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek. Mivel egészen a közelmúltig egyáltalán nem voltunk kitéve szintetikus nanorészecskéknek és speciális jellemzőiknek, ha kapcsolatba kerülünk velük, előfordulhat, hogy az immunrendszerünk rosszul fog reagálni. Ezenkívül a nanorészecskék szétszóródhatnak a környezetben, amelyre nem várt káros hatással is lehetnek.

További szócikkek
search icon