“Napelemes pillangóval” a Föld körül

“Napelemes pillangóval” a Föld körül
“Napelemes pillangóval” a Föld körül

Szeptember elején egy érdekes jelenség tűnt fel a magyar utakon. Bár a történet középpontjában álló Tesla Model X autó önmagában még nem jelent kuriózumot, de azon a napelemes lakókocsin, amit vontatott magával már jóval több tekintet megakadt. A „Solar Butterfly” azaz „napelemes pillangó”névre hallgató projekt egy magyar származású svájci feltaláló és környezetvédelmi kalandor, Louis Palmer fejéből pattant ki, amivel világ körüli útra indult, érintve Magyarországot, benne a fővárost, Százhalombattát, Győrt és Veszprémet is.

Louis Palmerre jól illik a kalandor jelző, de nem abban a klasszikus hátizsákos, hálózsákban a szabad ég alatt alvós formában. A svájci származású, ám magyar felmenőkkel rendelkező férfiben mérnöki tudása és a környezetvédelem iránti eltökéltsége keveredett össze kalandor vágyaival, ezek együtteséből pedig létrejött a „Solar Butterfly” magyarul „napelemes pillangó” nevű projektje.

Solar Butterfly
napelemes pillangó
Louis Palmer
A teljesen elektromos “napelemes pillangó” Párizs utcáin.
forrás: solarbutterfly.org

Lehetséges pusztán elektromosan utazni?

A koncepció első hallásra egyszerű: vegyél egy elektromos autót, jelen esetben egy Tesla Model X-et, indulj el vele egy világ körüli útra, de előtte oldd meg, hogy bárhol és bármikor fel tudd tölteni energiával, akár az Északi-sarkon, akár az afrikai sivatagban. Louis Palmer pontosan ezt oldotta meg azzal, hogy a Tesla vonóhorgára kapcsolt egy egyedi tervezésű, napelemekkel felszerelt többfunkciós lakókocsit. A „napelemes pillangó” 30 négyzetméter alapterületű, van benne egy kisebb konyha és zuhanyzó is, borítása pedig olyan PET-palackok újrahasznosításával készült, amiket korábban az óceánokból gyűjtöttek össze. Viszont ami ennél lényegesebb, kívülről 80 négyzetméternyi LONGi-napelem borítja be, ami ellátja a lakókocsi áramszükségletét, de a legnagyobb részben az autónak termeli az elektromosságot. Mindezt 100%-ig megújuló energiaforrásból.

Erre pedig szükség is van, hiszen Louis Palmerrel a volán mögött a projektben azt a célt tűzték ki, hogy három év alatt ezzel az autóval és a rákapcsolt mobil energiaforrással megkerülik a Földet.

Solar Butterfly
napelemes pillangó
Louis Palmer
A lakókocsi felületén 80 nm napelem kapott helyet, mely teljesen fedezi a Tesla és a lakókocsi szükségleteit.
forrás: solarbutterfly.org

Louis Palmernek egyébként nem ez az első figyelemfelkeltő akciója, 2007-2008 között szintén egy kisebb napelemes autóval már bejárta a bolygót, most viszont ezt továbbgondolva egy jóval nagyobb és látványosabb eszközzel teszi meg ugyanezt. Jelenleg már 17 ezer km-t tudhat maga mögött, miután idén májusban elindult Genfből és Európa északi országait átszelve, majd délnek fordulva eljutott Magyarországig. A következő hónapokban a kontinens déli országait fogja érinteni, majd jövő tavasszal Észak- és Dél-Amerikában folytatja, de a hároméves utazás során Afrikát is átszeli majd, de ellátogat Ázsiába és Ausztráliába is.

Az időzítés sem véletlen, hiszen Louis Palmer tervei szerint 2025-ben Párizsban fejezi be útját, éppen a klímaegyezmény aláírásának tizedik évfordulóján.

Solar Butterfly
napelemes pillangó
Louis Palmer
Louis Palmer Veszprémben állította le a lakókocsiját, és előadást is tartott.
fotó: Szalai Csaba

A szavakat tettek is követik

A környezetvédő célja ezzel az akcióval nem csupán az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az éghajlatváltozás ellen lehet tenni, hiszen már az emberiség rendelkezéséére áll a megújuló technológia. Állomásai során azokat a városokat érinti, ahol valamilyen úttörő tevékenységet folytatnak a környezetvédelmi technológiák innovációja területén. Magyarországon például a százhalombattai erőműnél állt meg, ahol az ország első ipari Tesla-tárolóját látogatta meg, Ezután Budapesten a Groupama Arénához látogatott egy motoros e-bike felvonulás keretében több tucat alternatív közlekedési eszköz kíséretében. Magyarországi útját ezután Veszprémben folytatta, ahol vasárnap délelőtt az utca embere is találkozhatott Louis Palmerrel és a „napelemes pillangóval”.

Solar Butterfly
napelemes pillangó
Louis Palmer
A pillangó kitárta szárnyait és amíg tartott az előadás töltötte az akkumulátorokat.
fotó: Szalai Csaba

A veszprémi állomás több ponton is kapcsolódott a projektben megfogalmazott célokhoz, ugyanis a bakonyi megyeszékhelyen van gyára a svájci székhelyű Maxon Motornak, a projekt egyik szponzorának, akik újonnan telepített napelemparkjukkal hívták fel magukra a figyelmet az utóbbi időben, valamint az országban ők voltak az elsők, akik gyárukba víz-víz hőszivattyút építettek be, csökkentve a környezetterhelésüket. Szintén a napenergia kiaknázásával foglalkozik a CoreComm Si Kft. is, ugyancsak veszprémi vállalatként. A fenntarthatósági roadshow-n a Pannon Egyetem is megjelent, a felsőoktatási intézmény újonnan fejlesztett napelemes hajóit mutatta be a „napelemes pillangó” társaságában.

Louis Palmer tehát olyan módját választotta a környezettudatos szemléletformálásnak, ahol a szavakat konkrét, kézzelfogható tettek is követték. Kezdeményezése pedig láthatóan táptalajra talált a társadalomban, ráadásul országokat átívelve.

search icon