Naperőművel táplálnák a síterepeket a svájci Alpokban
Naperőművel táplálnák a síterepeket a svájci Alpokban

A svájci Axpo energiaszolgáltató bejelentette, hogy 10 MW-os földi fotovoltaikus erőművet tervez a svájci Grisons kantonban található Disentis síterepén, 2100 méteres magasságban, 80 000 m2-en. Az Ovra Solara Magriel projekt a hegyi vasút és a helyi sípálya áramellátását biztosítja majd.

A vállalat jelentése szerint a Disentis síterephez vezető hegyi vasút éves villamosenergia-szükségletét teljes egészében helyi napenergiával tudja így fedezni, a meglévő infrastruktúra, például az elektromos hálózat kihasználása pedig leegyszerűsíti a naperőmű építését. A létesítmény építését 2024 tavaszára, a befejezést pedig 2026 őszére tervezik.

Az Axpo szeptemberben helyezte üzembe első alpesi PV-projektjét, egy 2,2 MW-os rendszert a Muttsee-gáton, közel 2500 méteres tengerszint feletti magasságban.

2022 szeptemberében Svájc módosította energiatörvényét, amely a téli áramellátás biztosítását célzó sürgős intézkedésekre összpontosít. Az új szövetségi törvény célja, hogy lehetővé tegye és megkönnyítse a nagyméretű, földre telepített napenergia-rendszerek építését a svájci Alpokban, 1500 méterrel a tengerszint felett vagy annál magasabbra.

(Forrás: PV Magazine, kiemelt kép: Axpo)

search icon