Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!

Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!
Ne legyünk finnyásak az újrahasznosított szennyvíz ivásával kapcsolatban!

A brit környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint az embereknek kevésbé szabadna finnyásnak lenniük a szennyvízből nyert ivóvízzel kapcsolatban, mert így lehetne kezelni a vízhiányt és az egyre súlyosabb aszályokat.

A megoldás része lesz a szennyvíztisztításból származó víz újrafeldolgozása és ivóvízzé alakítása – ami teljesen biztonságos és egészséges, de sokaknak nem tetszik” – írta James Bevan, mivel az országban rekord forró és száraz nyár tombol.

Frank Herbert 1965-ös “Dűne” című regényében egy sivatagi bolygó lakói olyan ruhát viselnek, amelyet arra terveztek, hogy felfogja az izzadságukat, vizeletüket, és újrahasznosítsa azt. Ez az ötlet még mindig csak fikció, de a “WC-ről csapra” programok egyre inkább valósággá válnak olyan helyeken, mint például Los Angeles környékén. Perth, Ausztrália legvízhiányosabb nagyvárosa is azt nyilatkozta, hogy idővel az összes szennyvizet újrahasznosítják és ivóvízzé alakítják.

A londoni vízügyi tisztviselők 2013-ban szembesültek a reakciókkal, amikor először javasolták, hogy a fenyegető vízhiány elkerülése érdekében újrahasznosított illemhelyi szennyvizet tegyenek a város csapvizébe. Az Egyesült Királyság számos részén jelenleg a víztározók és folyók alacsony vízkészletével küzdenek a hónapok óta tartó rekordalacsony csapadékmennyiséget és a példátlanul magas hőmérsékletet követően.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a víz honnan érkezik: amikor megnyitjuk a csapot, az egy folyóból, tóból vagy víztározóból származik. Minél többet fogyasztunk, annál jobban lecsapoljuk ezeket a forrásokat, és annál nagyobb stresszt okozunk a természetnek és az élővilágnak” – írta Bevan. Elismerte, hogy a szennyvíz ivóvízként való újrahasznosítása népszerűtlen lehet, de szerinte az embereknek meg kell változtatniuk a vízről való gondolkodásmódjukat.

Az újrahasznosított ivóvíz hívei szerint a víz szigorú folyamatokon megy keresztül, mielőtt a háztartások csapjaiba kerül. Először egy hulladékkezelő üzemben tisztítják, majd a törmelék kiszűrése érdekében finom szitákon és szűrőkön vezetik át. Ezután a vízügyi szakértők szerint egy fordított ozmózisnak nevezett eljáráson megy keresztül, amely eltávolítja a kórokozókat, vírusokat és baktériumokat. Végül az utolsó lépésben a vizet ultraibolya fénnyel fertőtlenítik.

Forrás (washingtonpost)

search icon