Kevés olyan szomorú dolgot tudok elképzelni ebben a csodás nyári időszakban, mint amikor az aranyáron megvásárolt, ízletes gyümölcsök romlásnak indulnak. Ne várjuk meg, amíg kedvenc gyümölcseinken kihajtanak a kis galád penészvirágok, inkább használjuk fel őket kreatívan! Íme néhány tipp, mihez is kezdhetünk velük, ha meg akarjuk kímélni a kétes frissességű finomságokat a szemétbe vagy a komposztba kerülés gyalázatától.
Expressz lekvár
Nem kell feltétlenül maratoni előkészületeket követően órákig a tűzhely mellett állva kavargatni a forró gyümölcspürét, hiszen ma már sokkal gyorsabb megoldások is léteznek. A megmaradt, kissé túlérett gyümölcsökből némi cukor és egy kis pektin vagy természetes megoldásként chiamag segítségével pillanatok alatt finom, sűrű lekvárt készíthetünk.
Ráadásul minél kevesebb ideig főzzük, annál egészségesebb marad, hiszen a gyümölcsök megőrzik nemcsak az ízüket, hanem a formájukat és az aromájukat is. A szezonális bogyós gyümölcsöket turmixolni sem szükséges, hiszen hamar szétfőnek, de ha például körtéből vagy szilvából főznénk lekvárt, a hőkezelés előtt érdemes kicsit áttörni botmixerrel.
Ha nagyobb adagot készítünk, érdemes tiszta, (mikróban vagy sütőben alacsony hőfokon) sterilizált befőttes üvegekbe tölteni a kész lekvárt, illetve ha biztosra mennénk, szórjunk egy pici szalicilsavat a tetejére. Amennyiben csak kis adagot készítünk, nem kell különösebben bajlódni a tartósítással sem, csak tegyük csatos üvegbe, és tároljuk a hűtőben, illetve próbáljuk minél hamarabb elfogyasztani!
Gyümölcsöntet
Ha már unjuk a fagyihoz, süteményekhez a csokiöntetet, vagy egyszerűen közelebb áll hozzánk a gyümölcsös ízvilág, nagyon fogjuk szeretni a bogyós gyümölcsökből készült önteteket. Az elkészítés nagyon hasonló a lekváréhoz, csak természetesen nem kell bele zselésítő anyag, illetve fontos, hogy sima, egyenletes állaga legyen. Legjobb a főzést követően átpréselni egy sűrű lyukú szűrőn vagy szitán. Különösen a kis magokat tartalmazó gyümölcsök esetében fontos, hogy ne sumákoljuk el ezt a kissé macerás lépést.
A kész szósszal nyakon önthetünk bármilyen pitét, piskótát, gofrit, palacsintát, sőt, a bátrabbak akár vadhúsok mellé is tálalhatják, különösen, ha fanyarabb gyümölcsökből, kevesebb cukor hozzáadásával készítik el.
Turmix, smoothie
Nincs is hűsítőbb, egészségesebb reggeli- vagy desszertalternatíva egy jó kis smoothie-nál, amely tulajdonképpen egy sűrű, tejmentes gyümölcsturmix. Elkészíthetjük bármilyen gyümölcsből, tehetünk bele cukrot, mézet, édesítőszert, és fűszerezhetjük vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval. Igazából a variációk száma végtelen, csak a képzeletünk szabhat határt.
Ha nem vagyunk tej-, illetve laktózérzékenyek, dúsíthatjuk joghurttal, tejszínnel, tehéntejjel is, így akár egy köztes étkezést is kiválhatunk vele. Természetesen, ha az előbb említett csoportba tartozunk, akkor növényi tejjel is felturbózhatjuk.
Népszerű nyári smoothie-kombinációk lehetnek az áfonya-alma-barack, a banán-málna-ananász, illetve a görögdinnye-narancs-ananász, valamint az összes bogyós gyümölcs.
Ha pedig többet szeretnél tudni utóbbiak pozitív hatásairól, olvasd el e témáról szóló korábbi cikkünket!
Nyári gyümölcskenyér
A banánkenyér régi nagy kedvenc, bár inkább az őszi-téli időszakban készítjük szívesen, és persze minél érettebb a hozzá felhasznált gyümölcs, annál édesebb és ízesebb lesz a sütemény. Ennek analógiájára bátran használjuk fel a maradék túlérett (nem penészes!) málnát, epret, szedret, ribizlit egy egyszerű, de nagyszerű kevert tésztához, és süssük meg szeretett banánkenyerünk nyári változatát!
Hozzávalók:
- 17,5 dkg vegyes erdei gyümölcs,
- 17,5 dkg puha vaj,
- 17,5 dkg porcukor,
- 25 dkg finomliszt,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 2 db nagyobb tojás,
- 2 teáskanál vaníliakivonat,
- 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez).
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat, a tojásokat és a vaníliaaromát a robotgép keverőtáljába tesszük, és jól összedolgozzuk.
Egy kenyérsütőformát alaposan kivajazunk, az alját kibéleljük sütőpapírral.
A tészta egyharmadát simítsuk az előkészített formába, szórjuk rá a gyümölcsök harmadát, majd megint egy kis massza következik, újra gyümölcs, ezt még egyszer megismételjük.
160 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 60 perc alatt megsütjük.
Gyümölcskocsonya
A maradék gyümölcsök egyik legjobb felhasználási módja nyáron, ha egy ilyen könnyed, hűsítő desszertet készítünk belőle. A gyümölcskocsonya nem más, mint gyümölcslé, szezonális gyümölcsök, zselatin és egy kis cukor kombinációja. Az alapja minden esetben valamilyen gyümölcslé, amely harmonizál a felhasznált gyümölcsök ízével. A fehér szőlőlé például elég semleges ízű, színtelen, így nem fedi el a szép bogyós gyümölcsöket vagy szeleteket.
Fél kg gyümölcshöz 1 csomag zselatinra (kb. 10 gramm), 2 bögre (kb. fél liter) gyümölcslére és 3 evőkanál cukorra lesz szükségünk. Első lépésként a gyümölcsöket tegyük kis tálkákba vagy formákba! Egy másik tálba öntsünk fél bögre gyümölcslevet egy tálba, és szórjuk rá a zselatint, nem kell összekeverni, csak pihentetni 5 percig. A maradék másfél bögre gyümölcslevet és a cukrot melegítsük össze egy lábasban, majd óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük rá a besűrűsödött zselatinra! Végül öntsük a forró zselatint a formákra, és tegyük őket a hűtőbe legalább 4–5 órára! Ahhoz, hogy a kocsonya kijöjjön a formából, tegyük egy pillanatra forró vízbe! Ha mégsem működne ez a módszer, akkor késsel vágjuk körbe a széleit, mielőtt kiborítjuk egy tányérra!
Maradékmentő gyümölcsleves
A legnagyobb kánikula idején nincs is tökéletesebb étel egy finom, hideg gyümölcslevesnél. Akárcsak gyümölcssaláta készítésekor, ebbe szinte bármilyen gyümölcsöt beletehetünk, ami csak megfelel az ízlésünknek. A legjobbak természetesen a bogyós gyümölcsök, a meggy, a cseresznye, de illik hozzá a barack, az alma és az egzotikus fajták is, mint a mangó vagy az ananász.
Íme, egy klasszikus alaprecept:
Hozzávalók:
- 500 g magozott meggy,
- 1 db édes alma,
- 3 db érett kopasz barack,
- szeder és málna ízlés szerint,
- 3 evőkanál kristálycukor,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 csipet őrölt szegfűszeg,
- 1 ek citromlé (vagy egy fél citrom leve),
- 40 g puncspudingpor,
- 2 dl főzőtejszín,
- 2 liter víz.
Elkészítés:
Első lépés a gyümölcsök előkészítése: magozzuk ki a meggyet, pucoljuk meg és csumázzuk ki az almát, majd vágjuk apró kockákra, és ugyanígy járjunk el a barackkal is! 2 liter vízben főzzük puhára a gyümölcsöket (a szedret és a málnát csak a legvégén adjuk hozzá, nehogy szétfőjenek), majd ízesítsük citromlével, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, valamint keverjünk bele 3 evőkanál kristálycukrot!
Ezt követően egy kis tálban keverjük el a tejszínt és a pudingport csomómentesre! A következő lépés a hőkiegyenlítés, azaz szedjünk hozzá 2 kanállal a forró levesből, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük bele a levesbe! Egyet forraljunk rajta, majd hagyjuk jól kihűlni! Tálalhatjuk tejszínhabbal, mandulaforgáccsal, vaníliafagyival, de magában is tökéletes.
Ha pedig már megpucoltuk az almát, a héjakat sem kell feltétlenül kidobni. Ha érdekel, mire is használhatod fel, olvasd el korábbi cikkünket!
Ízesített jégkocka
Nem tudom, ki hogy van ezzel, de nálam nyáron mindig van a fagyasztóban egy jókora adag jégkocka arra az esetre, ha kitikkadt vendégek érkeznének, vagy a hűtőhideg hőmérséklet sem lenne elég az üdítőknek. Egyszerre mutatós és ízletes megoldás a jégkockatartóba pár szem megmaradt gyümölcsöt tenni a víz mellé. Képzeljük csak el, hogy ámulnak majd a barátaink, ha ilyen látványos módon tálaljuk nekik a különböző koktélokat vagy limonádékat!
Salátaöntet
A nagyon megnyomódott gyümölcsök már nem nyújtanak túl szép látványt, ilyenkor bizony kénytelenek vagyunk pürésíteni őket. Az így kapott gyümölcslevet nemcsak smoothie-ként vagy öntetként fogyaszthatjuk. Meglepő lehet, de salátaöntetekbe keverve egészen különleges, friss, nyári aromát kölcsönözhetünk a zöldségeknek.
Nincs más dolgunk, mint elkeverni a gyümölcsöt némi olajjal, ecettel és fűszerekkel, hogy a végén enyhén édeskés öntetet kapjunk.
+ 1 Ütős tipp: nyári puncs
Ha szeretnénk valami igazán különleges és látványos megoldással feldobni a nyári kerti partinkat, akkor is bátran használjunk maradék gyümölcsöket! Nincs más dolgunk, mint leturmixolni vagy botmixerrel simára pürésíteni bármilyen gyümölcsöt (itt is nyilván előnnyel indulnak a buliba a bogyósok, az áfonya, a málna, a ribizli, a fekete ribizli, a szeder stb.), és felönteni egy kis (vagy több) rummal és némi dobozos gyümölcslével. Aki pedig igazán dekadens italt szeretne feltálalni a vendégeinek, és nem aggódik az alkohol hatásai miatt, az tehet hozzá még pezsgőt is, és friss gyümölcsöket, hogy ne csak az íz és a hatás, de a látvány is tízpontos legyen. Tálalhatjuk egy szép nagy bólés tálban, merőkanállal kiegészítve, ha pedig trópusi hangulatot csempésznénk a buliba, az üvegtálat egyszerűen cseréljük egy fél dinnyére! Jó mulatást!
További maradékmentő ötletekért pedig kattints ide!
Képek: canva