Nem hagyják elveszni a zöldáramot Bécsben
Nem hagyják elveszni a zöldáramot Bécsben

A város új Power-to-Heat létesítménye a szélerőművek változásaihoz igazodva az éppen a hálózati igényeket meghaladó zöldenergiát fogja átalakítani meleg vízzé, melyet a távhőrendszer hasznosíthat.

A Bécs egyik jelképének is számító, Friedensreich Hundertwasser által tervezett spittelaui szemétégető mellett kap helyet az új létesítmény, mely a felesleges zöldáramot távhővé alakítja majd.

A berendezés két óriási, egymástól függetlenül működő, öt megawattos átfolyós vízmelegítőhöz hasonlítható, mely akkor lép működésbe, amikor – például erős szél esetén – a szélerőművek több áramot termelnek, mint amennyire pillanatnyilag szükség van.

Ilyenkor néhány percen belül aktiválni lehet őket, felveszik a plusz energiát és 155 Celsius-fokos vízzé alakítják. A forró vizet a bécsi távhőhálózatba táplálják, így a környező háztartások közvetlenül, veszteség nélkül használhatják fel. Az új létesítménynek köszönhetően nemcsak azt előzik meg, hogy veszendőbe menjen az a zöldáram, amit az áramhálózat aktuálisan nem tud felvenni, de elejét veszik a feszültségingadozásoknak is.

A létesítmény igazodik Hundertwasser szellemiségéhez, hiszen színes mozaikmintázatával és lekerekített formáival az ő stílusát idézi. A megépítéséhez emellett például zöldbetont is felhasználnak, amelyhez a környezetvédelem jegyében épülettörmeléket is adagolnak, ez pedig a festő környezetvédelem iránti elkötelezettségét is tükrözi.

Az épület tetején épület tetején közösségi kertet is létesítenek, ahol a Wien Energie dolgozói paradicsomot, paprikát és fűszernövényeket termeszthetnek, vagy árnyékba vonulhatnak a nyári hőség elől.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Bécs Város Külképviseleti Irodája)

search icon