“Nem nagy ügy hatvan extra tonna műanyaghulladék”
“Nem nagy ügy hatvan extra tonna műanyaghulladék”

Hongkong környezetvédelmi vezetője azt mondta, hogy a naponta körülbelül 60 tonnányi antigén gyorsteszt, amely hulladékká válik, nem jelent további számottevő terhelést a szemétlerakóikra és a környezetre.

Hozzászólása akkor hangzott el, amikor a törvényhozók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a Covid-járvány idején használt gyorstesztek megterhelnék a város hulladéklerakóit és szennyeznék a környezetet.

Tse Chin-van környezetvédelmi és ökológiai miniszter szerdai írásbeli válaszában azt mondta, hogy a hatóságoknak nincs külön statisztikája a Hongkongban naponta eldobott gyorstesztek számáról, miközben ez a szám a jelenlegi Covid-helyzetben elkerülhetetlenül nőtt.

Tse azonban azt mondta, hogy a becslések szerinti 60 tonna többlethulladék, amely a gyorstesztek használatával keletkezik, nem jelent jelentős többletterhelést a hulladéklerakókra és a környezetre a Hongkongban naponta keletkező szilárd hulladék teljes mennyiségéhez képest.

Feltételezve, hogy átlagosan körülbelül 1,5 millió gyorstesztet használnak naponta Hongkongban, és mindegyik átlagosan körülbelül 40 grammot nyom, a teljes tömegük körülbelül 60 tonna lenne

– mondta Tse.

A környezetvédelmi vezető azt is elmondta, hogy ez a szám a napi átlagosan 10 809 tonna lakossági hulladékhoz képest nem jelent jelentős többletterhelést a hulladéklerakókra és a környezetre. Továbbá hozzátette, hogy az ilyen típusú terhelés átmeneti jellegű, és a járvány alábbhagyásával enyhül majd.

Eközben Tse-t arról is megkérdezték, hogy a hatóságok hozhatnának-e olyan intézkedéseket, amelyek megkönnyítenék a gyorstesztek speciális kezelés utáni újrafelhasználását.

Válaszul Tse elmondta, hogy nem ajánlott a lakosság számára a használt gyorstesztek különböző részeinek újrahasznosítása, mivel a tesztkazettán megjelenő negatív eredmény nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a tesztszemély fertőzött legyen, így továbbra is fennáll bizonyos fokú fertőzés kockázata.

A teszt elvégzése után a legjobb gyakorlat az, hogy a tesztet és a hozzá tartozó kellékeket a szemétbe dobás előtt megfelelően becsomagoljuk és lezárjuk a gyártó utasításai szerint, majd alapopsan kezet mosunk. A nem szennyezett tesztkészlet-dobozok vagy tasakok és a használati útmutatók szükség szerint külön újrahasznosíthatók

– hangzott Tse válasza.

(Forrás: thestandard.com.hk)

search icon