Német atomerőmű-vita: lesz-e üzemidő-hosszabbítás?
Német atomerőmű-vita: lesz-e üzemidő-hosszabbítás?

Újabb politikai viták jelzik, hogy a hivatalosan december 31-ig működő németországi atomerőművek sorsa még korántsem eldöntött.

A gazdasági miniszter a közelmúltban tett javaslatot arra, hogy a bezárásra ítélt három erőmű közül kettőt átmeneti időszakra készenléti üzemmódba helyezzenek, azaz szükség esetén biztosítsák az ideiglenes működtetésüket.

Robert Habeck a biztonságos energiaellátás érdekében javasolta, az év vége helyett 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet Németországban.

A várható kockázatokra egy korábbi, a kormányhoz intézett üzenetében az erőműveket működtető cégek is felhívták a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az erőművek műszaki okok miatt nem működtethetők tovább, azaz nem alkalmasak a készenléti üzemmódra sem.

A miniszter válaszában azt hangoztatta, hogy a működtetők nem értették meg a készenléti üzemmód koncepcióját. Szerinte nincs szó az erőművek teljes kapacitású működtetéséről, majd újbóli leállításáról.

„Elsődlegesen arról kell dönteni, hogy szükség van-e az atomerőművekre” – fogalmazott Habeck, aki szerint a döntés „decemberben, januárban vagy februárban” születhet meg.

Németországban a fukusimai atomerőmű 2011-es balesete után határozta el az akkori, Angela Merkel vezette kormány, hogy szakítanak a nukleáris energia használatával, vagyis bő tíz év alatt – 2022 végéig – leállítják mind a 17 atomerőművet. Az utolsó hármat az eredeti tervek szerint december 31-én állítanák le.

(Forrás: infostart.hu Kép: canva.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon