Némó kertje, avagy a víz alatti növénytermesztés 
Némó kertje, avagy a víz alatti növénytermesztés 

Szárazföldi növényeket termesztenek a „Némó kertje” néven ismert víz alatti műanyag üvegházakban, amelyek a felszínről nézve világítanak és lenyűgöző látványt nyújtanak.

A fantasztikus projekt mögött álló Sergio Gamberini azt reméli, hogy műanyag gömbjei – amelyek 4,5-11 méter mélyen az óceán felszíne alatt találhatók, és megközelítőleg 2000 liter levegőt tartalmaznak továbbá víztakarékosak – fenntartható alternatívát jelentenek a szárazföldi mezőgazdasági műveletekkel szemben. Célja segíteni a partmenti országokat abban, hogy több élelmiszert termeljenek, anélkül, hogy több vizet kelljen sótalanítaniuk, ami költséges folyamat. Mivel a víz alatti farmnak csak a növénytermesztés beindításához van szüksége külső vízforrásra, ez a módszer hasznos lehet ezeken a helyeken.

A növényeknek csak kis mennyiségű vízre van szükségük a folyamat megkezdéséhez, de ezt követően önfenntartóvá válnak. A napfény felmelegíti a víz alatti gömböket, amelyekben párás levegő található, amely így természetes módon édesvízzé kondenzálódik (kicsapódik)  a falakon és visszacsöpög a talajba.

A projekt még csak kezdeti fázisban van, de az eredmények ígéretesek. Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a víz alatt termesztett bazsalikom valójában több klorofillt és antioxidánst tartalmaz, mint a szárazföldön nevelt bazsalikom és ez lenyűgöző eredmény, figyelembe véve, hogy a víznyomás valójában arra kényszeríti a ’Nemó’ növényeit, hogy kicsit másképpen növekedjenek, mint a felszínen.

Izgalmas módon a tengeri élővilágot is vonzzák az izzó gömbök, a NatGeo szerint a szerkezetek mesterséges korallzátonyként működnek a közeli fajok számára.

(Forrás: nationalgeographic)

search icon