Nincs még vége a szárazságnak Kaliforniában
Nincs még vége a szárazságnak Kaliforniában

Kaliforniát december 26-a óta hét hatalmas eső öntötte el, amelyek egyes területeken akár 76 cm csapadékot is jelenthet, de az Egyesült Államok nyugati részét sújtó szárazságnak még messze nincs vége. A viharok közül gyakorlatilag egyik sem érte el a Colorado folyó medencéjét, ami azt jelenti, hogy a hét államban 40 millió embernek ivóvizet szolgáltató folyó továbbra is veszélyben van.

Még ha a közeljövőben több, és a jövőben nagyobb és gyakoribb légköri árhullámokat jósolnak is, Kalifornia nem tudja megoldani hosszú távú vízválságát jelentős infrastrukturális beruházások nélkül. Ezeknek az lenne a célja, hogy a csapadékvíz nagyobb mértékű felfogásával, az árterek helyreállításával és a szennyvíz újrahasznosításával értékes ivósvizet spóroljanak meg.

Eközben Kalifornia 50 milliárd dolláros mezőgazdasági ipara továbbra is az állam vízkészletének 80%-át fogyasztja el

-írja cikkében a Reuters.com.

Miközben Kaliforniában egyre súlyosabb aszályok és hőhullámok fordulnak elő, a csapadékos évek várhatóan túlságosan is sok esőt hozhatnak. Az állam vízellátási infrastruktúrája azonban, amely többnyire a 20. században épült, amikor a lakosság alig fele volt a mai 40 milliónak, nincsen felkészülve az új helyzetre.

December 14-én a dél-kaliforniai Metropolitan Water District of Southern California a térség mind a 19 millió lakosa számára aszályos vészhelyzetet hirdetett. Néhány héttel később az államot nagy áradások sújtották.

Az árvíz ellenére, amely egy becslés szerint több mint 80 trillió liter volt, az állam főbb víztározói jóval a történelmi átlag alatt maradtak. A legnagyobb tározók, a Shasta és az Oroville-i, az állami adatok szerint még mindig a kapacitás 42%-át, illetve 47%-át teszik ki. A Nature folyóiratban közzétett jelentés szerint a 2000 és 2021 közötti időszak a legszárazabb 22 éves időszak lesz Észak-Amerika délnyugati részén legalább 1200 éve.

(Forrás: reuters.com)

search icon