Nincs több tojás a Tátrában!
Nincs több tojás a Tátrában!

A biodiverzitásért aggódó madárrajongó olvasóink megnyugtatására már az elején le kell szögezni: nem tollas barátaink megpróbáltatásairól szól a cikk. Világszerte egyre több helyen hívják fel a természetjárók figyelmét, hogy fiziológiai szükségleteink kielégítése természetvédelmi, illetve humánegészségügyi okokból is tilos a túraútvonalak mentén. Ennek jegyében kerültek ki a napokban tiltótáblák a Lengyel-Tátra több pontján.

Tavasszal számoltunk be a wales-i Snowdonia Nemzeti Park intézkedéséről: a hatóságok megunták, hogy a túraútvonalak egyes részei tele vannak emberi ürülékkel és arra szólította fel a túrázókat, hogy indulás előtt használják a rendelkezésre álló WC-ket. Hasonló indíttatásból korábban a Tátra szlovákiai oldalán is megjelentek az exkrementum kihelyezését tiltó táblák.

Ahogy a probléma, úgy a példa is ragadós, ennek nyomán pedig a napokban a lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) négy helyszínén jelentek meg a táblák, ugyanis nem minden turista van tisztában a nemzeti parkban érvényes tilalommal.

Az egyik tiltótábla – Forrás: Agata Semberecka

A magas-tatra.info cikkében azt írja, a hegység „ösvényein túrázva egy napsütéses, forró napon általában a könnyű felismerni a törpefenyvesben kialakított ideiglenes illemhelyeket a körülöttük terjengő szagokról”. Ennek megfelelően a TPN munkatársai a park négy érzékeny pontján helyezték el az első táblákat. Az egyik ilyen a Ruszin-tisztáson (Rusinowa Polana) található vízvételi pont, ahol fennáll a turisták által megivott víz szennyeződésének valós veszélye is.

Nem szeretnénk túl sok ilyen táblát kihelyezni, mert a turisták a maguk módján értelmezik: ezen a helyen nem szabad, de pár méterrel messzebb már igen.

– mondta Magda Zwijacz-Kozica, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársa

Ennek elkerülésére a park a higiéniai zacskók (pl. Restop) bevezetését sürgeti. Ahogy Zwijacz-Kozica hozzátette, „a speciális restop zsákok jelentik a megoldást, melyet használat után a legközelebbi szemetesbe kell vinni”. Ez már csak azért is jó megoldás, mert WC-t nem lehet mindenhol felállítani, a túrázóknak viszont bármikor szükségük lehet arra, hogy könnyítsenek magukon.

A Greendex rendszeresen foglalkozik a természetjárással, mely egy olyan fenntartható kikapcsolódási lehetőséget jelent, ahol a környezethez is közelebb kerülhetünk. Ahhoz viszont, hogy a természetnek se ártsunk, néhány egyszerűbb szabályt muszáj betartanunk, hiszen az érintetlen táj nem válhat szemétlerakóvá. Ehhez több cikkünk is tartogat tippeket.

search icon