Olaszországban korlátozni szeretnék a napelemek mezőgazdasági területekre való telepítését
Olaszországban korlátozni szeretnék a napelemek mezőgazdasági területekre való telepítését

A javaslatot támogató mezőgazdasági lobbisták szerint a napelemek ilyen területeken történő telepítése összeegyeztethetetlen a földműveléssel.

Az olasz kormány hétfőn elfogadott javaslata egy szélesebb körű, a mezőgazdaság és a halászat védelmét célzó intézkedéscsomag részét képezi. Az új szabályok értelmében ezentúl tiltanák a talajra helyezett fotovoltaikus rendszerek telepítését a mezőgazdasági területeken.

Véget vetünk a földre szerelt napelempanelek vad telepítésének.

– mondta Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter

A mezőgazdasági lobbicsoportok már régóta követelték a napelemparkok terjeszkedésének korlátozását. Velük szemben azonban többen kritizálják az új tervezetet. Az ellenzők szerint ez alááshatja az ország dekarbonizációs céljait, és például a nemrég a G7 országai által közösen elfogadott zöld célokat.

Meg kellene háromszorozni a megújulókat

Épp a múlt héten került sor a G7 csoport energiaügyi minisztereinek találkozójára. Az eseményen Olaszország kötelezettséget vállalt arra, hogy 2030-ig megháromszorozza a beépített megújuló kapacitásait, illetve a következő évtized első felében fokozatosan leállítja széntüzelésű erőműveit.

Egyes források szerint az energiaügyi miniszter korábban ellenezte a tervezetet. Ezzel szemben most úgy nyilatkozott, hogy az új korlátozások nem veszélyeztetik a kormány célját, hogy 2030-ig mintegy 38 GW napelemes kapacitást telepítsen. A javaslat egyébként még nem végleges, azt az olasz parlament mindkét háza megvizsgálhatja, illetve módosíthatja is.

A tervezet egyébként nem célozza az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszereket. Ezek olyan napelemes rendszerek, ahol a mezőgazdasági termelés és az áramtermelés párhuzamosan folyik. A megoldásról, melynek számos előnye van, korábban hosszan írtunk.

Olaszország az elmúlt években jelentősen növelte a megújuló kapacitásait, tavaly közel 6 GW-tal. Ezt elsősorban a napelemes rendszerek adták, a szélenergia például az összes beépített kapacitás csupán 8%-át adta.

(Reuters)

search icon