Otthon is lehet békát menteni!
Otthon is lehet békát menteni!

Alig egy–két perc odafigyeléssel rengeteg békát menthetnek meg a családi házak lakói. Hogy pontosan mit kell tenni, arról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) lakossági felhívása számol be.

Mint írják, a településeken is általánosan előforduló békák a vízóraaknákba pottyanva, pincékbe tévedve végleg csapdába kerülhetnek és lassan eléhezve akár évekig, halálukig sínylődhetnek. Már önmagában az állatok pusztulása is jelentős probléma, de a bajt tovább tetézi, hogy ezek a példányok nem tudnak részt venni a szaporodásban. A kétéltűek közé tartozó békáknak még az életük jelentős részét a szárazföldön töltő fajoknak is ugyanis vízre van szüksége a szaporodáshoz, a peterakáshoz és az ebihalak fejlődéséhez.

Ha pedig kevés a béka, az nekünk sem jó, hiszen a természetvédelmi megfontolásokon túl a béka jelentős mértékben részt vesz a kártevők ritkításában, így jelentősnek mondható a biológiai védekezésben betöltött szerepük is. A békáknak ez az ökoszisztéma-szolgáltatása a klímaváltozás erősödésével, többek között az újabb és újabb mezőgazdasági rovarkártevők
megjelenésével egyre fontosabb szempont.

Milyen békákkal találkozhatunk a településeken?

Zöld és barna varangy, barna ásóbéka, helyenként bajszos- vagy barnabékák (erdei, mocsári és gyepi béka), de akár még a vizektől elkalandozó zöldbékák és unkák is előfordulhatnak a családi házak kertjében.

Hogyan segíthetünk békáinknak?

Az MME felhívása szerint a bajba jutott békákon nagyon gyorsan és egyszerűen segíthetünk. Egyszerűen csak emeljük ki őket a vízóraaknákból, pincékből (akár puszta kézzel is megtehetjük ezt) és a kertben engedjük el őket. Fontos még, hogy a „békacsapdákat” márciustól-szeptemberig havonta ellenőrizzük.

Ha pedig még ennél is többet szeretnénk tenni ezekért az ártalmatlan, ugyanakkor rendkívül érdekes megjelenésű és viselkedésű állatokért, vagy éppen gyönyörködni szeretnénk a zöld varangyok elképesztő fuvolázó hangjában, a kertben gyorsan készíthetünk petarakóhelyet, illetve békagarázsokat, nappali békamenedékeket is számukra. Ehhez tippeket az MME oldalán találunk.


A biodiverzitás megóvása elemi fontosságú, a minket körülvevő élővilág nélkül nekünk sincs jövőnk. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is.

search icon