Mostantól receptre is felírható a mozgás
Mostantól receptre is felírható a mozgás

A Mozgás Receptre programban a fizikai aktivitást háziorvosok ajánlják és írják majd fel, mint gyógyító-megelőző eszközt, ami települési önkormányzatok és sportlétesítmények részvételével kerülhet megvalósításra.

A születéskor várható élettartamunk 4,5 évvel elmarad az unió átlagától (a nőknél -3,9 év, a férfiaknál -5,1 év), miközben az Eurobarométer felmérése szerint Magyarországon az emberek 59 százaléka soha nem sportol. Összehasonlításul: Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék a soha nem sportolók aránya. A magyarországi halálozások 9,7 százaléka egyértelműen a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, azaz naponta 37 honfitársunk hal meg csak a mozgásszegény életmód következtében!

A WHO kutatásából kiderül, hogy egészségi állapotunk szempontjából kulcsfontosságú az életmódunk, és az is jól látható, hogy kizárólag az egészségügyre alapozva nem lehet társadalmi szinten jelentősen javítani az egészségünkön. Jobb, egyszerűbb, és olcsóbb egy betegséget megelőzni, mint gyógyítani.

Ezért indították el az Aktív Magyarország Programot, hogy a magyarok aktívan, és egészségesen éljék a mindennapjaikat. A Mozgás Receptre program a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) gondozásában, az Aktív Magyarország Program részeként, számos helyi önkormányzat, civil- és betegszervezet támogatásával valósul meg. A programban történő részvétel minden szereplő számára önkéntes.

E koncepció alkalmazására már számos nemzetközi példa is akad. Az Új-Zélandon elsőként bevezetett megoldás azóta elterjedt Svédországban, az USÁ-ban, valamint Nagy-Britanniában is. Kiemelendő az első magyar kezdeményezés is, amit a Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzata 2022-ben indított el.

A megvalósítás során a Magyar Életmód Orvostani Társaság adja a program egészségszakmai hátterét, a központi kommunikációs eszközöket, elkészíti a program megvalósításához szükséges nyomdai termékeket, felépíti és karbantartja a programban résztvevő háziorvosok és mozgáshelyszínek adatbázisát, a résztvevők részére képzést, valamint országos konferenciát szervez, és elkészíti a programban történő részvétel követésére szolgáló informatikai rendszert is. 

A rendszeres sport és testmozgás a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. Az egészséges életmóddal számos előadás és kerekasztal-beszélgetés foglalkozott a rendezvényen.

(Weborvos)

Fotó: Canva

search icon