Rendhagyó virágoskert Londonban
Rendhagyó virágoskert Londonban

A londoni metropolisz gigantikus méretű beruházásaként valósul meg a Tideway csatornarendszer, amely a jövőben megakadályozza, hogy évente több millió tonna szennyvíz kerüljön a fővárost átszelő folyóba.

A Thames Tideway Tunnel nevű hatalmas szennyvízgyűjtő csatorna 50 méterrel a londoni City alatt húzódik és már 2016 óta épül. Úgy tervezték, hogy befogadja a kezeletlen szennyvizet London túlterhelt régi szennyvízrendszeréből, valamint a város 34 legnagyobb csapadékvíz-elvezetőjéből. A beruházást a tervek szerint 2025-re fejezik be, és a londoni szennyvíz 95%-át hasznosítják újra, megakadályozva, hogy az a Temzébe ömöljön.

Mérföldkő ez a folyónak és a természetnek egyaránt, amely mellett a helyi művészek sem tudtak „szó nélkül” elmenni.

A helyiek által csak szuperkanálisnak nevezett beruházás egy ideig különösen szép installációnak ad majd otthont, ugyanis egy föld alatti virágoskertet hoznak létre. A Loo Gardens névre keresztelt lenyűgöző művészeti vállalkozás így kíván tisztelegni a csatorna Londonra gyakorolt pozitív környezeti hatása előtt.

A Loo Gardens rendhagyó kezdeményezése a speciális körülmények miatt persze nem valódi virágoskertet hív életre, hanem újrahasznosított műanyagból készült művészeti installációként hívja fel a közönség figyelmét a természet értékeire, és teszi kézzelfoghatóvá a csatorna ökológiai előnyeit. A művészek által megálmodott „föld alatti paradicsomban” a szürke beton helyett zöld falakat, színes virágokat láthatnak, sőt az 50 méteres mélységben madárcsicsergést is hallhatnak a látogatók.

Lágy, sejtelmes köddel beborított minierdőben fenyőfák és borostyán borítják az alagút teljes kerületét.

A föld alatti kertet Rob Lewis tervezte és a Joy Collective ügynökséggel együttműködésben hozták létre. A sötétség és az öntözés nehézségei miatt az alkotók műnövényeket és a Temze mentén talált hulladékot hasznosították újra, a projekt részeként a Tideway régi partnerével, a Thames21 nevű, a Temze folyó állapotának javításával foglalkozó jótékonysági szervezettel közösen gyűjtötték össze a folyó partjáról a kert elemeit alkotó hulladékokat. Deborah Leach, a Thames21 ügyvezetője szerint a Loo Gardens fantasztikus látványosság, amely azt a rendkívül fontos környezeti hatást ünnepli, amelyet a Thames Sideway alagút gyakorol majd a Temze folyóra. A tiszta Temze elengedhetetlen a vadon élő állatok és a helyi közösség számára is, mondta.

A „kertben” megjelenített növények kiválasztása sem véletlenszerű, azok mindegyike a Temze partján őshonos egykori növényvilág részét képezi vagy képezte, és az alagút beüzemelése után feltehetően nagyobb egyedszámmal térhet vissza. 

Lucy Webster, a Tideway csatorna kiépítéséért felelős vállalat külkapcsolatokért felelős vezetője ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a Temze nagyon fontos ökoszisztéma.

A művészeti eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy az emberek derűlátóan tekintsenek a jövőbe, tudván, hogy ez a projekt alapvetően óriási előnyökkel jár majd a londoni környezet és természet, ezáltal az emberek számára is.

A különleges művészeti alkotás 2024-től lesz látogatható.

(Tideway)

search icon