Ritka tengerparti madarak az Alföldön
Ritka tengerparti madarak az Alföldön

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon az utóbbi években rendszeressé vált egy tengerpartokon költő madárfaj, a kacagócsér megjelenése – írják a park honlapján.

A kacagócsér Magyarországon rendszeres, de csak kis számban előforduló kóborló. Általában a tavaszi időszak végén és a nyáron jelenik meg . A XIX. és a XX. században, egészen 1955-ig még költött is hazánkban. Örvendetes módon, 2023-ben 68 év után újra volt egy költésük, mégpedig a mórahalmi Nagyszéksós-tavon, ahol két fiókát nevelt fel egy pár.

Idén május közepétől ismét elkezdett nőni a kacagócsér-megfigyelések száma az országban, a közelmúltban pedig Kardoskúton is megjelent két példány. Mivel a hímek és a tojók egyformán néznek ki, így nem tudni, hogy egy pár volt-e. A madarak június 8-án hajnalban a Sóstói Állattartóteleptől keletre, egy gabonatábla fölött vadászgattak. Ez nem szokatlan, ugyanis a többi csértől eltérően a kacagócsérek a táplálék tekintetében nem kötődnek szorosan a vízhez, sokkal kevesebb halat fogyasztanak. Többnyire repülő rovarokkal, szitakötőkkel és egyéb egyenesszárnyú repülő rovarokkal táplálkoznak, de békákat, akár kisebb rágcsálókat is elkapnak.

A Kardoskúton felbukkant madarakat még másnap, napfelkelte után is megfigyelték a park munkatársai, tehát az éjszakát valószínűleg a Fehér-tavon töltötték.

Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen előforduló, kozmopolita faj, melynek hat alfaját különítik el. Európában főként a Mediterráneumban költ, de kisebb költőállománya előfordul Dánia és Észak-Németország területein is. Édes, sós és brakkvizes mocsarakban, tavakban és tengerparton egyaránt fészkel, ahol telepeket alkot. A szárazföld belsejében, így nálunk is leginkább a szikes tavakat keresi fel. (forrás: MME)

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: kmnp.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon