Ritka madarat észleltek a kardoskúti Fehér-tónál
Ritka madarat észleltek a kardoskúti Fehér-tónál

November 6-án, hétfőn egy hazánkban rendkívül ritkán látható madárfaj, a lilebíbic egy példánya bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tavon. Idén ősszel ez volt az első magyarországi felbukkanása a fajnak.

A Fehér-tóban a száraz időszak után, október végén kisebb vízborítás alakult ki, amely a november eleji esőzések hatására folyamatosan nőtt. Jelenleg a meder felületének mintegy 25 százalékán van víz, az esők hatására pedig annak szintje is emelkedik.

A víz vonzza a partimadarakat, néhány nap alatt 270-ről 2800-ra nőtt az itt állomásozó bíbicek száma. Ebben a népes csapatban sikerült megfigyelnie a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársainak a lilebíbicet, melynek idén ősszel ez volt az első magyarországi felbukkanása.

A lilebíbic a bíbicekkel együtt a déli órákban ment be pihenni a tóra, majd délután velük együtt táplálkozott a tó déli részén elterülő gyepeken. A kardoskúti Fehér-tavon legutóbb tavaly ősszel lehetett lilebíbicet látni. Ez a mostani viszonylag késői felbukkanásnak számít, ugyanis általában októberben jelenik meg néhány magányos példány Magyarországon. Ősszel mindig fiatal madarak érkeznek, tavasszal pedig idősebb, téli vándorútról visszatérő példányok.

Magányos lilebíbic (bal oldalon) pihen a bíbicek társaságában
Fotó: Kaczkó Ádám

A lilebíbicek hazánktól keletebbre, Kazahsztán és Dél-Oroszország sztyeppjein költenek. Nagy részük India nyugati részén és Pakisztánban telel, a nyugati állomány pedig az Arab-félszigeten és Észak-Afrika keleti részein. Valószínűleg utóbbiak közül halad át tájainkon is néhány példány.

A lilebíbicek valamivel kisebbek, mint a bíbicek. Leginkább a színezetük alapján lehet őket megkülönböztetni. A bíbicek felül kékes, csillogó zöldes színűek, a lilebíbicek pedig homokbarnák. Repüléskor a bíbicek szárnyai felülről feketék, a lilebíbiceknél viszont három szín figyelhető meg: fekete, fehér és homokbarna. Faroktollaikban is lényegesen több a fehér szín, mint a bíbiceknél.

A lilebíbic világállománya folyamatosan csökken, élőhelyei hanyatlóban vannak. Éppen ezért különösen veszélyeztetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Forrás: KMNP
Kiemelt kép: Canva

search icon