Sokkoló mennyiségben gázoljuk halálra az állatokat
Sokkoló mennyiségben gázoljuk halálra az állatokat

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát (28%) adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

A szakemberek szerint a Biological Reviews című tudományos folyóiratban nemrég közzétett eredményeik azt jelzik, hogy egyes emlőspopulációk a gázolások miatt hamarosan „fordulóponthoz” érkezhetnek. Ezt a kritikus küszöbértéket átlépve a populációk már nem lesznek képesek helyreállni.

Bár néha az elpusztított állatok száma viszonylag alacsonynak tűnhet, az közúti halálozás közvetlenül és közvetve is hozzájárulhat ahhoz, hogy az elhullási arányok meghaladják a szaporodási arányokat, ami a populációkat sebezhetővé teszi.

– mondja Lauren Moore, a Nottingham Trent Egyetem kutatója

A leginkább érintett fajok a tasmán ördög, az északi oposszum, a szigeti szürke róka, az afrikai vadkutya és az amerikai rókamókus. Utóbbiak esetében például az összes halálozás 58%-áért a járművek a felelősek.

A Spanyolországban őshonos ibériai hiúz esetében (melyet a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) „veszélyeztetettnek” minősített) két populációban az összes halálozás 59%-, illetve 80%-a járművel való ütközésre vezethető vissza.

A kutatócsoport szerint az utak és a járművek jelentette fenyegetés akár semmissé is teheti a környezetvédelmi, tenyésztési és visszatelepítési programok eredményeit.

Az utak vadon élő állatpopulációkra gyakorolt hatása az egyik legsürgetőbb természetvédelmi kérdés napjainkban, és mivel az úthálózat világszerte növekszik, sürgősen foglalkoznunk kell vele.

– teszi hozzá a kutató

(Bloomberg)

search icon