Solein: fehérje levegőből
Solein: fehérje levegőből

A Solar Foods, a levegőből fehérjét előállító finn élelmiszeripari vállalat idén kezdi meg első ipari méretű gyártóüzemének építését. A Factory 01 névre keresztelt új telephely lehetővé teszi majd a cég számára, hogy a Solein-t, amely állítása szerint a világ legfenntarthatóbb fehérjéje, méretarányos méretűre növelje és kereskedelmi forgalomba hozza. A gyárban egy élményközpont is helyet kap, ahol a látogatók mindent megtudhatnak a légfehérjéről.

Az új létesítmény nem csak az ipari gyártóüzemnek ad majd otthont, hanem egy élményközpontnak is, ahol a nagyközönségnek lehetősége lesz megnézni, hogyan készül a Solein, és hogyan lehet az összetevőt élelmiszeripari termékekbe beépíteni, a húspótlóktól a tejmentes italokig. A Soleint eddig már mintegy 20 termékben használják, köztük vegán hamburgerpogácsákban és növényi alapú húsgombócokban.

Pasi Vainikka vezérigazgató szerint a Factory 01 nem csak a Solar számára szolgál majd platformként, hanem arra is, hogy megmutassa a világnak, hogyan nézhet ki az éghajlatbarát élelmiszertermelés jövője:

Ma hasonló válaszúthoz érkeztünk az élelmiszerrendszerrel, mint az 1980-as évek közepén az információs és kommunikációs technológiával. Tektonikus változások zajlanak az étkezőasztalunknál. Az élelmiszer jövője itt van, és éppen most történik, amikor beszélünk.

A fehérjeösszetevőt, amely az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, de az élelmiszerekbe beépítve nem hordoz ízt, biotechnológiai eljárással állítják elő. A mikrobákat a levegőből származó gázokkal – CO2, hidrogén és oxigén – táplálják, majd kis mennyiségű tápanyagot adnak nekik. Ez az eljárás a Soleint a világ legfenntarthatóbb fehérjeforrásává teszi, mivel nem függ a mezőgazdaságtól, és az időjárási viszonyok sem befolyásolják – még az olyan zord helyeken sem, mint a sivatag vagy az űr.

A földhasználatot és a mezőgazdaságot kivonva az egyenletből, a Solar Foods úgy véli, hogy a Solein nagyban hozzájárulhat az állattenyésztés hatalmas lábnyomának csökkentéséhez, amely jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátásának 18%-át okozza, és olyan fenntarthatatlan gyakorlatokat táplál, mint az erdőirtás.

Fenntarthatóbb módszerekre van szükségünk a világ élelmezéséhez  – mondta Vainikka. Most a negyedik mezőgazdasági forradalom közepén vagyunk, és a Solein ennek része. A Factory 01 vezető szerepet fog játszani abban, hogy a világ legfenntarthatóbb fehérjéjét globálisan elterjesszük.

(forrás: greenqueen.com)

search icon